Новини

Боротьба з тіньовою зайнятістю: результати інспекційної кампанії з виявлення неформальних трудових відносин за 2 дні

06.07.2021

У перші два дні інспекційної кампанії з виявлення неформальних трудових відносин було розпочато 152 інспекційні відвідування та  виявлено 240 працівників, допущених до роботи без трудових договорів.

"В першому півріччі 2021 року була проведена масштабна інформаційна кампанія про переваги офіційного працевлаштування та ризики неформальних трудових відносин. В результаті цієї кампанії було офіційно оформлено майже 57 тис. працівників. Проте, на жаль, не всі роботодавці відреагували та продовжують  використовувати незадекларовану працю, тим самим порушуючі базові соціально-трудові права працівників. З липня почалися перевірки. Інспекції відбудуться тільки  у компаніях, які мають ознаки найбільших ризиків  використовувати незадекларовану працю. За перші два дні перевірок виявлено 240 неформальних працівників у рамках 152 розпочатих інспекції", – зазначила заступниця Міністра економіки України Світлана Глущенко.

Так, за словами заступниці Міністра для визначення роботодавців, які  мають найбільший ризик використання незадекларованої праці, Податкова служба України  та Держпраці використовують низку критеріїв, зокрема: 

  • невідповідність кількості співробітників об’єму виробництва (наданих послуг, виконаних робіт);
  • наявність фактів порушень порядку оформлення трудових відносин, виявлених під час перевірок ДПС; 
  • невідповідність кількості об’єктів оподаткування до кількості найманих працівників;
  • невідповідність кількості одночасно працюючих РРО кількості співробітників;
  • відсутність найманих працівників у платників об’єктів торгівлі, сфери послуг, у яких наявні ліцензії на виробництво, зберігання, реалізацію підакцизних товарів.


У Мінекономіки наголошують, що санкції за порушення законодавства про працю складають 10 мінімальних заробітних плат, що у 2021 році становить 60 000 грн. Водночас вчинення такого порушення повторно протягом двох років обійдеться роботодавцеві вже у 30 мінімальних зарплат за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, що складатиме 180 000 грн.

Нагадаємо, що з 1 липня у співпраці з Державною податковою службою України розпочалися інспекції Держпраці з метою виявлення роботодавців, що використовують незадекларовану працю, та стимулювання їх до переходу до формальних трудових відносин. Заходи відбуватимуться відповідно до Національного плану спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік.

Дізнайтеся більше про незадекларовану працю за посиланням.

За матеріалами Мінекономіки 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку