Новини

Зарахування стажу державних службовців у період професійного навчання за державним замовленням

01.07.2021

Фахівці ПФУ в Луганській області повідомляють, стаж державної служби обчислюється відповідно до статті 46 Закону України від 10 грудня 2015 року № 889-VIII «Про державну службу» (далі – Закон 889) та Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2016 року № 229 (далі – Порядок).

Документом для визначення стажу державної служби є трудова книжка, копія послужного списку, військовий квиток та інші документи, які відповідно до законодавства підтверджують стаж роботи (довідки, виписки з наказів, дані, наявні в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, тощо).

Пунктом 4 Порядку встановлено, що до стажу державної служби включається час професійного навчання державного службовця з відривом від служби, якщо не пізніше 75 днів після його завершення така особа повернулася на державну службу, крім випадків, установлених Законом 889.

Закону України від 09.07.2003 № 1058-ІV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон 1058) визначено, що страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Особи, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, визначені статтею 11 Закону 1058.

Час навчання в навчальних закладах (якщо особа не працювала) до страхового стажу не зараховується, оскільки студенти не підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню.

Відповідно до ст. 12 Закону 1058, період навчання у вищих навчальних закладах за денною формою навчання зараховується до страхового стажу за умови добровільної участі в загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні шляхом сплати мінімального страхового внеску.

Таким чином, час професійного навчання за державним замовленням враховується до стажу державної служби під час призначення пенсії (по досягненню пенсійного віку) за умови документального підтвердження (трудова книжка, диплом). Зарахування відповідного періоду до страхового стажу можливо за умови добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та сплати страхових внесків.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку