Новини

Чи можливо оформити відпустку по догляду за дитиною, якщо ти підприємець?

26.05.2021

Фахівц ГУ Держпраці у Дніпропетровській області надали роз'яснення з питання, щодо можливості оформлення відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку жінкою, яка є ФОП.

З даного питання їй було надано роз’яснення про те що згідно ст. 74 Кодексу законів про працю України визначено, що громадянам України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи надаються щорічні (основна та додаткові відпустки).

Аналогічна норма міститься в Законі України «Про відпустки» (далі – Закон), а саме в статті 2 Закону, а саме: «Право на відпустки мають громадяни України, які перебувають в трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності, виду діяльності, а також працюють у фізичної особи (далі – підприємство)». Після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням матері або батька дитини одному з них надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (ч. 1 ст. 18 Закону).

Ця відпустка може бути використана повністю або частинами також іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, одним із прийомних батьків чи батьків-вихователів (ч. 3 ст. 18 Закону).

Оскільки відповідно до ст. 42 Податкового кодексу України підприємництво – це самостійна ініціатива, систематична, на власний ризик господарська діяльність щодо здійснення суб’єктом господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів за одержання прибутку, то на неї не поширюється вищевикладенні норми Закону, тобто Вона не маєте право на отримання відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку