Новини

Терміни виходу на роботу працівника, який на час перенесення на підприємстві вихідних днів знаходився у відпустці

25.05.2021

В ГУ Держпраці у Дніпропетровській області надали роз'яснення з питання щодо термінів виходу на роботу працівників, які на час перенесення на підприємстві вихідних днів знаходились у відпустці.

З даного питання фахівці Держпраці повідомили про вимоги статті Закону України «Про відпустки» (далі –Закон), у відповідності до якого законодавчо визначено: «Тривалість відпусток визначається цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами України і незалежно від режимів та графіків роботи розраховується в календарних днях» (ч.1 ст. 5 Закону).

Святкові та неробочі дні (стаття 73 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП)) при визначенні тривалості щорічних відпусток та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи (стаття 19 цього Закону), не враховуються ( ч. 2 ст. 5 Закону)». При цьому треба врахувати вимоги статті 67 КЗпП згідно якої при п’ятиденному робочому тижні працівникам надаються два вихідних дні на тиждень, а при шестиденному робочому тижні – один вихідний день.

Загальним вихідним днем є неділя. Другий вихідний день при п’ятиденному робочому тижні, якщо він не визначений законодавством, визначається графіком роботи підприємства, установи, організації, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації, і, як правило, має надаватися підряд з загальним вихідним днем.

У випадку, коли святковий або неробочий день (стаття 73 КЗпП) збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

З метою створення сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів (стаття 73 КЗпП), а також раціонального використання робочого часу Кабінет Міністрів України не пізніше ніж за три місяці до таких днів може рекомендувати керівникам підприємств, установ та організацій перенести вихідні та робочі дні у порядку і на умовах, установлених законодавством, для працівників, яким встановлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями.

Власник або уповноважений ним орган у разі застосування рекомендації Кабінету Міністрів України не пізніше ніж за два місяці видає наказ (розпорядження) про перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві, в установі або організації, погоджений з виборчим органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації.

А у випадку, коли підприємством, під час знаходження працівників у щорічній відпустці, було перенесено вихідні дні то вони включаються до щорічної відпустки, оскільки вони не є святковими та неробочими. Тому працівники повинні виходити на роботу з відпустки на наступний день після її закінчення.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку