Новини

Припинення підприємницької діяльності: чи подавати повідомлення за ф. №20-ОПП?

21.05.2021

Фахівці ДПС у Луганській області розповіли. Платники податків відповідно до пункту 63.3 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) та Порядку обліку платників податків, затвердженого наказом МФУ від 09.12.2011 № 1588, зобов’язані стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліки та повідомляти про всі об’єкти оподаткування контролюючі органи за основним місцем обліку.

Об’єктами оподаткування і об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням (далі – об’єкти оподаткування), є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів.

Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП (далі – ф. № 20-ОПП) подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

При зміні відомостей про об’єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об’єкта оподаткування, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку ф. № 20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни.

Графа 9 «Стан об’єкта оподаткування» ф. № 20-ОПП заповнюється із використанням Пам’ятки для заповнення розділу 3 Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, згідно з якою обирається стан, який відповідає фактичному стану об’єкта оподаткування на момент подання ф. № 20-ОПП, зокрема:

  • 3 – тимчасово не експлуатується,
  • 5 – непридатний до експлуатації,
  • 6 – об’єкт відчужений/повернутий власнику тощо.

Про закриття об’єкта оподаткування суб’єкт господарювання інформує контролюючий орган за основним місце обліку шляхом подання ф. № 20-ОПП із зазначенням у графі 2 «Код ознаки надання інформації» коду «6 – закриття об’єкта оподаткування», а у графі 9 відповідного стану об’єкта.

У разі припинення підприємницької діяльності платники податків зобов’язані подати ф. № 20-ОПП з ознакою надання інформації «6 – закриття об’єкта оподаткування», якому має передувати подання ф. № 20-ОПП з ознакою надання інформації «1 – первинне надання інформації про об’єкти оподаткування».

Платники податків можуть переглянути інформацію про об’єкти оподаткування та контролюючі органи, у яких платник податків перебуває на обліку за неосновним місцем обліку, в приватній частині Електронного кабінету.

Відповідальність за неподання у строки та у випадках, передбачених ПКУ, документів для взяття на облік у відповідному контролюючому органі, передбачена пунктом 117.1 ПКУ.

У відомстві зазначають, що на період дії карантину відповідальність за неподання (несвоєчасне подання) ф. № 20-ОПП не застосовується.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку