Новини

Про обов’язки суб’єктів господарської діяльності, які експлуатують об’єкти підвищеної небезпеки

14.05.2021

В ГУ Держпраці у Миколаївській області нагадують, відповідно до статті 9 Закону України «Про об’єкти підвищеної небезпеки» (далі – Закон) суб’єкт господарської діяльності ідентифікує об’єкти підвищеної небезпеки відповідно до кількості порогової маси небезпечних речовин. Нормативи порогової маси небезпечних речовин для ідентифікації об’єктів підвищеної небезпеки затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2002 № 956 «Про ідентифікацію та декларування безпеки об’єктів підвищеної небезпеки» (далі – Постанова).

Постановою затверджено Порядок ідентифікації та обліку об’єктів підвищеної небезпеки (далі – Порядок ідентифікації), яким зазначено критерії відношення до об’єктів підвищеної небезпеки на підставі розрахунків сумарних мас небезпечних речовин.

Відповідно до вимог пунктів 3 та 4 Порядку ідентифікації суб’єкт господарювання, у власності або користуванні якого є хоча б один об’єкт, де можуть використовуватися або виготовляються, переробляються, зберігаються чи транспортуються небезпечні речовини чи який має намір розпочати будівництво такого об’єкта, організовує проведення його ідентифікації.

Крім цього, суб’єкт господарської діяльності готує і подає до місцевих органів виконавчої влади декларацію безпеки об’єкта підвищеної небезпеки згідно з вимогами статті 10 Закону.

Також пунктом 3 Порядку декларування безпеки об’єктів підвищеної небезпеки, затвердженого Постановою, передбачено, що суб’єкт господарювання, у власності або користуванні якого є хоча б один об’єкт підвищеної небезпеки, організовує розроблення і складання декларації безпеки об’єкта підвищеної небезпеки відповідно до вимог цього Порядку.

При цьому, статтею 8 Закону визначено обов’язки суб’єктів господарської діяльності, які експлуатують об’єкти підвищеної небезпеки:

  • вживати заходів, направлених на запобігання аваріям, обмеження і ліквідацію їх наслідків та захист людей і довкілля від їх впливу;
  • повідомляти про аварію, що сталася на об’єкті підвищеної небезпеки, і заходи, вжиті для ліквідації її наслідків, органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування та населення;
  • забезпечувати експлуатацію об’єктів підвищеної небезпеки з додержанням мінімально можливого ризику;
  • виконувати вимоги цього Закону та інших нормативно-правових актів, які регулюють діяльність об’єктів підвищеної небезпеки.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку