Новини

Мінцифри скасує штамп у паспорті та довідку про прописку до ID-картки

07.05.2021

Реєстрація місця проживання — найпопулярніша держпослуга в Україні. Щомісяця нею користуються сотні тисяч українців. Проте сьогодні ця процедура є бюрократичною і занадто складною. 

Зараз потрібно йти в декілька установ та очікувати в чергах, щоб отримати штамп у паспорті або папірець до ID-картки. Цього тижня у Верховній Раді зареєстрували законопроект, який переведе зміну місця реєстрації в онлайн. Послуга буде доступною як власникам паспортів-книжечок, так і ID-карток. Про це заявив Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в інтерв'ю "Громадському радіо":

"Цим законом ми скасовуємо штамп у паспорті та витяг з ID-картки про прописку. Більше не буде потреби ходити в ЦНАПи чи військкомати. Достатньо лише авторизуватися в застосунку Дія чи на порталі та зробити декілька кліків. Також ми відв’яжемо прописку від багатьох життєвих ситуацій, де вона справді не є потрібною. Наприклад, оформлення пенсій або отримання високоспеціалізованої медичної допомоги".

За словами Федорова, кожен третій українець прописаний не за фактичним місцем проживання, а приблизно 1 млн людей не мають прописки взагалі. Новий законопроєкт зробить цю зміну місця реєстрації декларативною.

На порталі Дія потрібно буде лише вказати адресу, за якою фактично проживаєте. Ті, в кого вже є нерухомість, отримають прописку за добу. Для декларування місця проживання в іншому місці (наприклад, у квартирі орендодавця) потрібна буде його згода, яку він теж може дати онлайн", — каже Віцепрем'єр-міністр.

Федоров зазначив, що після ухвалення законопроекту головним завданням чиновників буде не вимагання купи довідок, а перевірка місця проживання в онлайн-системі:

"Ми перекладаємо зберігання цих даних з українців на онлайн-систему. Це абсурд, коли держава вимагає в тебе документ, яким сама ж і володіє. Українці більше не витрачатимуть тижні свого часу, щоб просто повідомити державі, де вони живуть".

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку