Новини

Щодо оподаткування ПДВ операцій з надання балансоутримувачем в оренду державного майна

22.04.2021

Фахівці Південного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляють, що Порядок передачі в оренду державного та комунального майна затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 03 червня 2020 року № 483 (далі – Порядок № 483).

 Як оподатковується ПДВ операція з надання послуг з оренди нерухомого майна?

Операція з надання послуг з оренди нерухомого майна, яке знаходиться на митній території України, у тому числі що належить до державної власності, відповідно до п. 185.1 ст. 185 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) є операцією з постачання послуг, яка є об'єктом оподаткування ПДВ та оподатковується ПДВ за ставкою 20 відсотків незалежно від того, в якому співвідношенні буде здійснюватися розподіл орендної плати (крім операцій, визначених п.п. 196.1.15 п. 196.1 ст. 196 ПКУ).

 На яку дату визначаються податкові зобов'язання у балансоутримувача за операцією з постачання послуг з оренди державного майна?

 Податкові зобов'язання у балансоутримувача за операцією з постачання послуг з оренди державного майна будуть визначатися на дату «першої події»: або на дату зарахування коштів від покупця (у тому числі авансового внеску), або на дату оформлення належним чином документа, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення.

Отже, у даному випадку балансоутримувач державного майна повинен визначити податкові зобов'язання з ПДВ:

  • на всю передбачену проєктом договору оренди суму авансового внеску, яку переможець електронного аукціону сплачує на рахунок, зазначений орендодавцем, до укладення договору оренди або в день підписання такого договору (а не на частину такої суми, яка відповідно до Порядку № 483 перераховується такому балансоутримувачу);
  • на дату зарахування таких коштів («перша подія») від переможця електронного аукціону.

Як складається податкова накладна платником ПДВ-балансоутримувачем державного майна на переможця електронного аукціону ?

 Податкова накладна складається на дату виникнення податкових зобов'язань та реєструється в ЄРПН платником ПДВ – балансоутримувачем державного майна на переможця електронного аукціону.

Відповідно до пункту 201.7 статті 201 розділу V ПКУ та пункту 18 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307 (далі – Порядок № 1307), податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс).

Пунктом 16 Порядку № 1307 визначено, що до розділу Б податкової накладної вносяться дані у розрізі опису (номенклатури) постачання товарів/послуг, зокрема до графи 2 – опис (номенклатура) товарів/послуг продавця, до графи 6 податкової накладної відображаються дані щодо кількості (об’єму, обсягу) постачання товарів/послуг.

Отже, у випадку складання балансоутримувачем податкової накладної на суму авансового внеску (або її частини) у частині вартості послуги з оренди в графі 6 зазначається відповідна частка оплаченої послуги.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку