Новини

Надання послуг з підвищення кваліфікації: що з ПДВ?

13.04.2021

Фахівці ДПС у Житомирській області повідомляють, правові основи оподаткування ПДВ встановлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Згідно з п.п. «а» і «б» п. 185.1 ст. 185 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ розташоване на митній території України.

Відповідно до п.п. 197.1.2 п. 197.1 ст. 197 ПКУ звільняються від оподаткування операції з постачання послуг із здобуття вищої, середньої, професійно-технічної та дошкільної освіти навчальними закладами, у тому числі навчання аспірантів і докторантів, навчальними закладами, що мають ліцензію на постачання таких послуг, а також послуг з виховання та навчання дітей у будинках культури, дитячих музичних, художніх, спортивних школах і клубах, школах мистецтв та послуг з проживання учнів або студентів у гуртожитках. До таких послуг належать послуги, визначені у підпунктах «а» - «й» підпункту 197.1.2 пункту 197.1 статті 197 розділу V ПКУ, зокрема послуги з усіх видів освітньої діяльності, які постачаються закладами вищої ревіти, у тому числі для здобуття іншої вищої та післядипломної освіти (п.п. «ґ» п.п. 197.1.2 п. 197.1 ст. 197 ПКУ).

Основні засади функціонування системи вищої освіти регулюються законами України від 05 вересня 2017 року № 2145-VIII «Про освіту» (далі – Закон № 2145) і від 01 липня 2014 року № 1556-VII «Про вищу освіту» (далі – Закон № 1556).       

Підпунктом 7 пункту 1 статті 1 Закону № 1556 визначено, що заклад вищої освіти - це окремий ;вид установи, яка є юридичною особою приватного або публічного права, діє згідно з виданою ліцензією на провадження освітньої діяльності на певних рівнях вищої освіти, проводить наукову, науково-технічну, інноваційну та/або методичну діяльність, забезпечує організацію освітнього процесу і здобуття особами вищої освіти, післядипломної освіти з урахуванням їхніх покликань, інтересів і здібностей.

Освітня діяльність — діяльність закладів вищої освіти, спрямована на організацію, забезпечення та реалізацію освітнього процесу (п.п.16 п. 1 ст. 1 Закону № 1556).

Освітня діяльність у сфері вищої освіти провадиться закладами вищої освіти, — закладами фахової перед вищої освіти (для підготовки фахівців ступенів молодшого бакалавра та бакалавра) та науковими установами (для підготовки фахівців ступенів магістра та/або доктора філософи1) на підставі ліцензій, що видаються визначеним Кабінетом Міністрів України органом ліцензування відповідно до Закону № 1556 (п. 1 ст. 24 Закону № 1556).      

Згідно з п. 6 ст. 18 Закону № 2145 післядипломна освіта включає, зокрема, підвищення кваліфікації — набуття особою нових та/або вдосконалення раніше набутих компетентностей у межах професійної діяльності або галузі знань.

Враховуючи викладене, режим звільнення від оподаткування ПДВ, визначений п.п. «ґ» п.п. 197.1.2 п. 197.1 ст. 197 ПКУ, поширюється на операції з постачання послуг з усіх видів освітньої діяльності, які постачаються закладами вищої освіти, у тому числі і для здобуття іншої вищої та післядипломної освіти (зокрема, понад регіональне замовлення), за умови, що такі заклади здійснюють діяльність на підставі ліцензії, виданої Міністерством освіти і науки України.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку