Новини

Встановлення лімітів на обсяги доходів ФОП з прив’язкою до кількості працівників —пропозиції бізнесу

13.04.2021

Сьогодні граничні обсяги доходів для ФОП зовсім не відповідають сучасним економічних умовам. Наприклад, ліміт для платників другої групи становить 5 млн грн. Якщо ж такий підприємець має 10 найманих працівників і сплачує їм середню заробітну плату по Україні 11,6 тис. грн.*, то тільки на оплату праці він витрачає більше 1/3 граничного обсягу доходу за рік.

Але ж у сумі доходу ще знаходиться оренда приміщень, техніка тощо. 
Це означає, що зараз граничні обсяги доходів не лише не стимулюють мікропідприємців створювати робочі місця, але і змушують приховувати реальну заробітну плату співробітникам, звітуючи про мінімальну. 

Розрахунки доводять необхідність впровадження механізму прив’язки розміру доходу до критеріїв, які б характеризували кожну групу. На думку СУП, таким критерієм має стати кількість найманих працівників. Таке рішення дозволить забезпечити сприятливі умови розвитку малого бізнесу.

До того ж, у зв’язку з поширенням застосування РРО на платників єдиного податку 2 – 3 групи (а станом на грудень 2020 їх 1,2 млн) прогнозується вихід за граничні обсяги доходів щонайменше 25% платників. З них – закриття бізнесу та перехід у тінь близько 60% (179,4 тис. ФОПів). Враховуючи, що в середньому на одного такого платника приходиться один найманий працівник, така ж кількість людей втратять свої робочі місця.

Як наслідок, недоотримання коштів у держбюджет за рік із розрахунку МЗП (6000 грн) складе 5,4 млрд грн. Але наявність нового механізму з прив’язкою до кількості найманих працівників дозволить державі забезпечити додаткові надходження по ПДФО, ЄСВ та військовому збору, а також сприятиме створенню нових робочих місць, що є критично важливим в період карантинних обмежень та падіння економіки.

*за даними Держстату у 2020 році.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку