Новини

Щодо виплати допомоги по догляду за хворими дітьми для працюючих батьків

17.03.2021

Одним з видів матеріального забезпечення та соціальних послуг за страхуванням з тимчасової непрацездатності, згідно Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», є надання допомоги в зв’язку з необхідністю догляду за хворим членом сім’ї, у тому числі за хворими дітьми до 14 років.

Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років виплачується застрахованій особі з першого дня за період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більш як за 14 календарних днів, а у разі, якщо є потреба в стаціонарному лікуванні - з першого дня за весь час її перебування в стаціонарі разом з хворою дитиною.

Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворим членом сім’ї (крім догляду за хворою дитиною віком до 14 років) надається застрахованій особі з першого дня, але не більше, як за три календарні дні, а у виняткових випадках, з урахуванням тяжкості хвороби члена сім’ї та побутових обставин, - не більш як за сім календарних днів.

Розмір допомоги залежить від страхового стажу та виплачується в таких розмірах:

  • 50 відсотків середньої заробітної плати застрахованим особам, які мають страховий стаж до трьох років,
  • 60 відсотків середньої заробітної плати при наявності страхового стажу від трьох до п’яти років,
  • 70 відсотків середньої заробітної плати при страховому стажу від п’яти до восьми років та
  • 100 відсотків середньої заробітної плати якщо страховий стаж становить понад вісім років.

Фонд соціального страхування України також відшкодовує витрати за надані соціальні послуги з лікування застрахованих осіб та членів їх сімей (дітей) після перенесених захворювань і травм у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів.

Застраховані особи, в тому числі діти, мають право на лікування в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу відповідно до медичних показань за рекомендацією лікуючого лікаря та за наявності висновку лікарсько-консультативної комісії (ЛКК). Вони ж визначають термін лікування в реабілітаційному відділенні, який є необхідним для відновлення здоров’я та працездатності застрахованої особи відповідно до профілю лікування та особливостей перебігу хвороби, але не більше 24 днів.

Застраховані особи можуть самостійно обирати реабілітаційне відділення з переліку санаторно-курортних закладів відповідно до медичних показань за профілем медичної реабілітації.

Особи, які супроводжують дітей (один із застрахованих батьків або застрахована особа, яка їх замінює - опікун, піклувальник) під час перебування в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу забезпечуються проживанням та харчуванням (без лікування).

Богдан Букшований, заступник начальника відділення - начальник відділу страхових виплат та матеріального забезпечення Тернопільського міського відділення управління ВД Фонду соціального страхування України в Тернопільській області.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку