Новини

Чи потрібно офісним працівникам видавати групу допуску з електробезпеки? — роз'яснення ФССУ

12.03.2021

Чи потрібно офісним працівникам (бухгалтерам, інженерам-проектувальникам, прибиральницям, охоронникам) видавати групу допуску з електробезпеки?

Електроустановка – комплекс взаємопов'язаних устаткування і споруд, що призначаються для виробництва або перетворення, передачі, розподілу чи споживання електричної енергії (п. 3.1 розділу ІІІ ПТЕЕС).

Тобто, характерною рисою «установки» є наявність споруди (електроприміщення) з можливим перебування в ній працівника, тому поняття «робота в електроустановці» та «робота з електротехнічним пристроєм» не можна порівнювати між собою. Зокрема, електроприміщенням може бути елетрощитова, електропункт, диспетчерська.

НПАОП 40.1-1.21-98 та ПТЕЕС не вимагають присвоєння групи з електробезпеки користувачам електротехнічних пристроїв загального призначення (зокрема, електротехнічних приладів, які розміщені в приміщеннях без підвищеної небезпеки і не знаходяться у вибухо- та пожежонебезпечних зонах), за умови не проведення ними технічного обслуговування. До таких умов відносяться й умови експлуатації електротехнічних пристроїв суб’єктів господарювання офісного напрямку. У цьому випадку вимоги електробезпеки регламентує Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затверджене наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 № 15 (далі — НПАОП 0.00-4.12-05), що передбачає проведення інструктажу з електробезпеки, проведення якого реєструється в Журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці.

Однією з інструкцій, яка встановлює вимоги безпеки під час виконання робіт, де може виникнути небезпека враження електричним струмом, є Інструкція з електробезпеки. Окрім того, додаток 4 НПАОП 0.00-4.12-05 «Типовий тематичний план і програма навчання з питань охорони праці посадових осіб» передбачає тему 5 «Електробезпека», то у разі проходження перевірки знань з питань охорони праці працівник, який не виконує роботи в електроустановках, вважається таким, що володіє знаннями з електробезпеки.

Вимоги щодо безпеки та захисту здоров'я працівників під час роботи з екранними пристроями, затверджені наказом Міністерства соціальної політики України від 14.02.2018 № 207 (далі — НПАОП 0.00-7.15-18), також не передбачають наявність групи з електробезпеки у осіб, які використовують екранний пристрій (комп'ютером) та проведення інструктажів з питань охорони праці при роботі з екранними пристроями. Роботодавець повинен забезпечити навчання і перевірку знань працівників з питань охорони праці та безпечного використання екранних пристроїв до початку роботи з ними, а також у випадках модифікації та організації роботи обладнання (п. 2 розділу ІІ НПАОП 0.00-7.15-18).

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку