Новини

ФОП: право на отримання лікарняних та декретних

10.03.2021

Фахівці ДПС у Луганській області інформують. Фізичні особи – підприємці (далі - ФОП), які здійснюють сплату єдиного соціального внеску (далі - ЄСВ) відповідно до Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»  (далі - Закон)  мають право на отримання лікарняних та декретних виплат за рахунок Фонду соціального страхування України (далі - Фонд).

Таке право за ними закріплене частиною 1 статті 19 Закону України від 23.09.1999 № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

У відомстві зазначають, якщо ФОП має заборгованість зі сплати ЄСВ, допомогу від Фонду він не отримає.

Підставою для виплати лікарняних та декретних виплат є копія листка непрацездатності, засвідчена установою охорони здоров'я, яка його видала ФОП.

При цьому, у графі «місце роботи» такого листка потрібно вказати, що це ФОП, і її прізвище. Такий листок непрацездатності має зберігатися у ФОП. I розраховувати суму виплат, а також звертатися за фінансуванням до Фонду підприємцю доведеться самостійно.

За рахунок Фонду лікарняні оплачують лише з шостого дня непрацездатності, а декретні виплачують за всі дні перебування в декреті.

У відомстві нагадали, що згідно з п. 9 10 розд. VIII Закону у зв'язку з карантином всі ФОПи мали право не сплачувати ЄСВ за березень, квітень, травень 2020 року та додатково платники єдиного податку першої групи за грудень 2020 року – травень 2021 року. Проте відповідно до п. 145 розділу XV Закону № 1058 такі періоди включаються до страхового стажу та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів. Враховуючи зазначене, такі ФОПи мають право за вказані періоди отримати соціальні виплати.

Утримувати податки з отриманих лікарняних та декретних виплат ФОПу не потрібно. Обов’язок щодо нарахування податку на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військового збору – 1,5 %, їх сплату до бюджету покладено на Фонд. На суми лікарняних та декретних, отриманих підприємцем від Фонду, ЄСВ не нараховується.

У відомстві наголошують, ФОП має право отримувати за рахунок Фонду соцстрахування лікарняні та декретні виплати, якщо він сплачує ЄСВ та не має заборгованості.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку