Новини

Об’єднаний Податковий розрахунок може стати щомісячним?!

05.03.2021
Тема:

На сайті ПФУ з’явився законопроект, яким передбачено подання Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі — Податковий розрахунок) щомісячно.

Наразі ж діє правило, що Податковий розрахунок має подаватися щоквартально з розбивкою по місяцях звітного кварталу, протягом 40 к. дн., які слідують за останнім днем звітного кварталу (при цьому діє святково-вихідне перенесення). Вперше оновлену звітність маємо подати за підсумками І кварталу 2021 року до 11.05.2021 р. Загальні правила заповнення Податкового розрахунку розглянуті в газеті «Зарплата та кадрова справа», № 3/2021, с. 18.

Оскільки звітність стала квартальною, то ще до початку звітної кампанії виникли проблеми зі своєчасним отриманням потрібної інформації контролюючими органами. Зокрема, проблеми є щодо визначення права на пенсію, виплати за соціальним страхуванням у разі тимчасової непрацездатності, безробіття, нещасного випадку на виробництві, адже відомості про зарплату, страховий стаж тощо не надійдуть вчасно. Нагадаємо, що для таких випадків передбачено до завершення кварталу подання звіту з типом «Довідковий» (докладно див. у газеті «Бухгалтерія: бюджет», № 6/2021, с. 21). Однак наразі ще не з’явилася реальна можливість повноцінного подання звіту з типом «Довідковий».

Скоріш за все, у зв’язку з цим і виникла необхідність у поданні відомостей про застрахованих осіб щомісячно. Проте аби законопроект став реальністю, потрібен час для його прийняття та приведення законодавства у відповідність. Як бачимо, об’єднана звітність продовжує нас дивувати. Однак, чи стане вона щомісячною — покаже час.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку