Новини

Парламент ухвалив новий Закон України «Про ветеринарну медицину та благополуччя тварин»

04.02.2021

Сьогодні Верховна Рада України прийняла Закон "Про ветеринарну медицину та благополуччя тварин" (законопроект №3318).

Закон визначає правові та організаційні засади здійснення діяльності у сферах забезпечення захисту здоров’я та благополуччя тварин, ветеринарної практики, виробництва, обігу та застосування ветеринарних препаратів, а також обігу побічних продуктів тваринного походження.

Законом визначено терміни, законодавство про ветеринарну медицину та благополуччя тварин, сферу дії Закону, основні напрями державної політики у сфері ветеринарної медицини, органи державного управління у сфері ветеринарної медицини, принципи розроблення, затвердження, перегляду і застосування ветеринарно-санітарних заходів тощо.

Також, Закон врегульлвує питання щодо: 

  • застосування протимікробних препаратів. Це запобігатиме поширенню антибіотикорезистентності серед тварин та покращить епізоотичну ситуації в Україні;
  • благополуччя сільськогосподарських тварин і створення для них належних умов утримання і забою;
  • реєстрації і обігу ветеринарних препаратів;
  • зменшення кількості ветеринарних документів, що спростить умови господарської діяльності в галузі тваринництва;
  • ровадження безстрокової реєстрації ветеринарних лікарських засобів;
  • спрощення ввезення живих тварин на територію України у певних випадках;
  • застосування ризик орієнтованого підходу до планування і здійснення державного контролю тваринницьких потужностей;
  • підвищення відповідальності за порушення законодавства у сфері ветеринарної медицини та благополуччя тварин;
  • розвитку приватної ветеринарної медицини на селі тощо.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через два роки з дня набрання ним чинності.

Протягом п’яти років з дня введення в дію цього Закону дозволяються виробництво, ввезення на митну територію України та обіг ветеринарних препаратів, зареєстрованих відповідно до Закону України “Про ветеринарну медицину” за умови наявності дійсних реєстраційних посвідчень на такі ветеринарні препарати на день введення в дію цього Закону. Застосування таких ветеринарних препаратів дозволяється до закінчення терміну їх придатності. Власники реєстраційних посвідчень на ветеринарні препарати зобов’язані підтримувати в актуальному стані інформацію, що міститься в реєстраційних досьє та реєстраційних посвідченнях на ветеринарні препарати, зазначені в абзаці першому цього пункту, в порядку, затвердженому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері ветеринарної медицини.

Ветеринарні лікарські засоби, зареєстровані відповідно до Закону України “Про ветеринарну медицину” можуть бути зареєстровані безстроково відповідно до цього Закону шляхом доповнення реєстраційних досьє на такі ветеринарні лікарські засоби відомостями, яких не вистачає для виконання вимог, встановлених відповідно до цього Закону, в порядку, затвердженому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування те реалізацію державної політики у сфері ветеринарної медицини.

За матеріалами ВРУ

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку