Новини

Бізнес та влада обговорили нові правила для імпорту товарів, що містять фторовані парникові гази

22.01.2021

20 січня відбулася робоча зустріч компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації та представників державних органів, зокрема, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України та Державної митної служби України під час якої сторони обговорили особливості імпорту товарів, що містять фторовані парникові гази, зазначені у постанові Уряду 1329 та в додатку 2 Закону 376-IX про регулювання господарської діяльності з озоноруйнівними речовинами та фторованими парниковими газами.

Під час зустрічі представники митної служби зазначили, що якщо у товарі, до прикладу, кондиціонері, холодильнику, косметичних виробах, лікарських засобах, фарбах чи лаках, тощо (повний перелік та опис наведено в додатку 3 постанови Уряду 1329), відсутні фторовані парникові гази зазначені в додатку 2 цієї ж Постанови, то інформацію про це необхідно вказати в митній декларації та здійснювати імпорт без ліцензії. У той же час, якщо будь-який з вищенаведених товарів містить фторовані парникові гази, для імпорту таких товарів бізнесу необхідно отримати ліцензію від Міністерства економіки (її отримання є безкоштовним). Заявку на отримання ліцензії можна подати в електронному вигляді через Єдиний державний портал адміністративних послуг або надіслати звичайною поштою на адресу Міністерства. Згідно з нормами законодавства, для видачі ліценції Міністерство економіки має також отримати погодження такої ліцензії від Міністерства захисту довкілля.

Звертаємо увагу бізнесу, що один і той самий товар може як мати, так і не мати у своєму складі фторовані парникові гази – тож кожному виробнику необхідно переглянути формулу газу у постанові, визначити чи є той газ у складі продукції та чи потрібним є отримання ліцензії.

Представники обох Міністерств зазначили, що намагатимуться видавати відповідні ліцензії та погодження максимально швидко, аби не затягувати процес митного оформлення товарів. У той же час, наразі, ситуація ускладняється неможливістю видавати вищезазначені погодження до прийняття змін до Наказу №459 Міністерства захисту довкілля, які встановлюють форму такого погодження. Проєкт такого наказу вже розроблений і бізнес сподівається на його якнайшвидше прийняття.

Європейська Бізнес Асоціація вдячна представникам державних органів за відкритість до діалогу та конструктивну дискусію. Сподіваємось, голос бізнесу буде почуто і ліцензії на імпорт товарів, що місять фторовані парникові гази, будуть видаватися якомога швидше.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку