Новини

Деклараційна кампанія 2021: граничні строки подання податкової декларації про майновий стан і доходи

20.01.2021

Фахівці ДПС у Дніпропетровській області нагадують, що до 01 травня 2021 року проводиться Деклараційна кампанія 2021, яка розпочалась з початку 2021 року.

Статтею 67 Конституції України встановлено, що кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.

Строки подання податкових декларацій про майновий стан і доходи (далі – Декларація) різними категоріями фізичних осіб визначено Податковим кодексом України (далі – ПКУ) .

З урахуванням норм ПКУ Декларацію подають:

  • до 09.02.2021 включно – фізичні особи -підприємці (далі – ФОП) (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування).

Важливо! У разі якщо ФОП (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької походження з України та іноземні доходи зазначаються в річній податковій Декларації, що подається у строк, визначений п.п. 49.18.5 п. 49.18 ст. 49 ПКУ.

  • протягом 20 календарних днів місяця наступного за календарним місяцем, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП за її рішенням.

Важливо! У разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП за її рішенням останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

  • до 30.04.2021 включно – громадяни, які відповідно до розділу IV ПКУ зобов’язані подати Декларацію, та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність.
  • при отриманні іноземних доходів: у разі відсутності у платника податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) підтверджуючих документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел і суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, оформлених відповідно до ст. 13 ПКУ, то згідно з п.п. 170.11.2 п. 170.11 ст. 170 ПКУ такий платник зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання Декларації до 31 грудня року, наступного за звітним. Заява подається до 01.05.2021 (граничний термін подання Декларації).
  • до 31.12.2021 включно – громадянами, які мають право на податкову знижку.
  • платники податків – резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов’язані подати Декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують дню виїзду.

З 01 січня 2021 року фізичні особи складають і подають Декларація за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859 із змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 25 квітня 2019 року № 177 зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 04 липня 2019 року за № 728/33699.

Додатково інформуємо, що 01.01.2021 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 17.12.2020 № 783 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 28.12.2020 за № 1295/35578, п. 4 якого встановлено, що Декларація у редакції вищезазначеного наказу подається з 01 січня 2022 року.

Бланки Декларацій безоплатно надаються контролюючими органами платникам податку за запитом та є загальнодоступними для населення (п. 179.9   ст. 179 ПКУ).

Нагадуємо, що фізична особа – платник ПДФО подає Декларацію за звітний податковий період до контролюючого органу за своєю податковою адресою.

Податкова адреса платника податків – фізичної особи – це місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі (п. 45.1 ст. 45 ПКУ).

Платник податків – фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

У разі якщо платник ПДФО проживає не за місцем реєстрації (прописки) – Декларація подається до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

У разі якщо фізична особа знята з реєстрації за однією адресою, але ще не зареєстрована за іншою – Декларація подається до податкового органу за попередньою податковою адресою.

Відповідно до п. 49.3 ст. 49 ПКУ податкова Декларація подається платниками податків за місцем своєї податкової адреси в один із таких способів (за вибором):

  • особисто або уповноваженою на це особою;
  • надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
  • засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

Звертаємо увагу, що відповідальність за несвоєчасне подання податкової Декларації передбачена  п. 120.1 ст. 120 ПКУ та ст. 1641 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку