Новини

Зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ (проект)

27.11.2020

Мінфін на офіційному веб-сайті оприлюднив проекту наказу «Про внесення змін до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі – проект наказу).

Проект наказу розроблено відповідно до статей  4 – 10, 25 та пунктів 92 та 98 Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 08липня 2010 року №  2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464), до яких внесено зміни деякими законами України, зокрема законами України:

  • від 19 вересня 2019 року № 115-IX «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб»;
  • від 16 січня 2020 року № 465-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві»;
  • від 14 січня 2020 року № 440-IX «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи»;
  • від 13 травня 2020 року № 592-IX «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників».

Прийняті законодавчі зміни забезпечують реалізацію законодавчих прав деяких категорій фізичних осіб, самозайнятих осіб, зокрема ФОП, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та членів фермерських господарств в частині звільнення від сплати за себе ЄСВ за відповідних умов, які встановлені Законом № 2464 (зі змінами). Також врегульовуються питання щодо реалізації права платника єдиного внеску здійснення сплати ЄСВ на єдиний рахунок в разі виявлення бажання використовувати такий рахунок.

Разом з тим при визначенні проблеми, яка потребує розв’язання, необхідно зазначити, що чинна Інструкція в описовій частині містить норми, що повністю дублюють норми Закону № 2464, що робить її обтяжливою для сприйняття платниками.

Отже, Міністерством фінансів України разом з Державною податковою службою України розроблено проект наказу, яким пропонується затвердити нову редакцію Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказлм Мінфіну від 20 квітня 2015 року № 449 (далі – Інструкція)

У запропонованій проектом наказу редакції Інструкції врегульовуються нормативні питання щодо реалізації вимог Закону № 2464, зі змінами, внесеними зазначеними вище законами України. Зокрема, охоплено більш вразливі моменти положень законодавчого акта, що потребують додаткового роз’яснення, допоміжного регулюючого напряму.

 Також в оновленій редакції Інструкції виключено норми, що в повному обсязі дублюють редакції норм Закону № 2464.

Зауваження та пропозиції стосовно змісту нормативно-правового акту надавати у письмовій та електронній формі протягом місяця з дня публікації цього оголошення за наступними адресами:

  • Міністерство фінансів України, 01008, м. Київ-8, вул. Грушевського, 12/2, e-mail: doroshkova@minfin.gov.ua, esvdps@ukr.net
  • Державна регуляторна служба України, 01001, м. Київ-11, вул. Арсенальна, 9/11, e-mail: inform@dkrp.gov.ua

 
ДОДАТКОВІ МАТЕРІАЛИ

  • Проект наказу «Про внесення змін до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (завантажити)
  • Додаток. Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (завантажити)
  • ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА до проекту наказу Міністерства фінансів України «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 20 квітня 2015 року № 449» (завантажити)
  • ПРОГНОЗ ВПЛИВУ реалізації акта на ключові інтереси заінтересованих сторін  (завантажити)

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку