Новини

Порівняльні характеристики традиційних та програмних РРО

18.11.2020
Тема:

Фахівці ДПС у Луганській області нагадують, що з 01.08.2020 року поряд з традиційними РРО можна застосовувати програмні РРО (програму, яка встановлюється на комп’ютер, смартфон, планшет або інший гаджет продавця).

Який РРО обрати? Нижче пропонуємо порівняльні характеристики традиційних та програмних РРО.

 

Програмний РРО

Класичний РРО

Визначення

Програмний РРО – програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс у вигляді технологічного та/або програмного рішення, що використовується на будь-якому пристрої та в якому фіскальні функції реалізовані через фіскальний сервер контролюючого органу і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для подальшого переказу.

Отже, програмний РРО – це програма, яка може бути встановлена на будь-який гаджет (смартфон, планшет, ноутбук тощо).

РРО – пристрій або програмно-технічний комплекс, в якому реалізовані фіскальні функції і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з купівлі-продажу іноземної валюти та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для подальшого переказу. До реєстраторів розрахункових операцій відносяться: електронний контрольно-касовий апарат, електронний контрольно-касовий реєстратор, вбудований електронний контрольно-касовий реєстратор, комп'ютерно-касова система, електронний таксометр, автомат з продажу товарів (послуг) тощо.

Тобто, класичний (апаратний) РРО - це пристрій.

Вартість придбання

Контролюючий орган забезпечує безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання.

Також, за бажанням, можна придбати відповідне програмне забезпечення за кошти у розробників ПРРО.

Касові апарати та програмно-технічні комплекси придбаваються за власні кошти суб’єкта господарювання.

Z-звіти (фіскальний звітний чек)

Потрібно щоденно засобами ПРРО створювати у електронній формі фіскальні звітні чеки та подавати їх до фіскального сервера засобами телекомунікації.

При цьому, Z-звіти генеруються автоматично (такі налаштування є в програмі).

Потрібно щоденно друкувати на РРО (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг) фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій.

Робота у разі виходу з ладу РРО або відсутності електроенергії

На період відсутності зв’язку між програмним РРО та фіскальним сервером ДПС проведення розрахункових операцій здійснюється в режимі офлайн. Такий режим може тривати не більше 36 годин. У цей період створюються електронні розрахункові документи, яким присвоюються фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером ДПС.

Суб’єкт господарювання може використовувати такі фіскальні номери не більше 168 год. протягом календарного місяця.

На період виходу з ладу програмного РРО проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту усунення несправностей. Також можна користуватись зареєстрованим резервним РРО.

На період виходу з ладу РРО та здійснення його ремонту або у разі тимчасового, не більше 7 робочих днів, відключення електроенергії проведення розрахункових операцій здійснюється з використанням книги обліку розрахункових операцій та розрахункової книжки або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного РРО.

Касовий чек

Можна видавати, як паперовий, так і електронний чек, який можна надсилати покупцю на його електронну пошту, месенджери (за бажанням), або – в форматі QR-коду. Фактично, продавець може надати платнику QR-код, за яким останній ідентифікує свій чек.

Касовий чек надається покупцям у паперовому вигляді.

Реєстрація РРО

Після того, як платник скачає з сайту ДПС безкоштовне ПЗ або придбає незалежну програму та встановить на свій пристрій, йому необхідно буде зареєструвати цей програмний РРО.

Реєстрація програмного РРО буде здійснюватися платником податків у електронному вигляді через Єдине вікно подання звітності. Через Єдине вікно буде подаватися форма 1-ПРРО з інформацією про користувача даного програмного РРО, у відповідь буде присвоєно фіскальний номер програмному РРО та включено його до відповідної бази даних.

При реєстрації на кожний програмний РРО буде надано набір фіскальних номерів, які потім будуть присвоюватися кожному чеку по факту видачі їх в режимі офлайн.

Реєстрація РРО здійснюється у податковому органі за основним місцем обліку суб'єкта господарювання як платника податків, у паперовому або електронному вигляді (для реєстрації потрібно обмінятися близько 8 формами).

У разі відсутності підстав для відмови в реєстрації РРО приймається рішення про реєстрацію РРО, формується та резервується фіскальний номер РРО в інформаційній системі та видається суб'єкту господарювання довідка про резервування фіскального номера РРО.

Протягом трьох днів з дати надсилання до ЦСО довідки про резервування фіскального номера суб'єкт господарювання повинен забезпечити переведення РРО у фіскальний режим роботи (внесення фіскального номера до фіскальної пам'яті РРО, персоналізацію та опломбування РРО в ЦСО).

Для завершення процедури реєстрації РРО суб'єкт господарювання до закінчення терміну дії довідки про резервування фіскального номера надає до фіскального органу копію довідки про опломбування РРО та акт введення в експлуатацію РРО.

Звісно, висновки щодо використання апаратного чи програмного РРО кожен платник податків робить особисто, і це добре, адже "переваги" і "недоліки" – це суб'єктивні речі. Але для переважної більшості цінними є час та зусилля, які витрачаються для досягнення необхідного результату. Використання ПРРО збереже Ваш час, допоможе зекономити кошти, зробить Ваш бізнес більш гнучким та інноваційним.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку