Новини

Чи може працівник відкликати свою заяву про звільнення за угодою сторін?

17.11.2020

В ГУ Держпраці у Дніпропетровській області роз’яснили питання щодо можливості відкликання працівником власної заяви на звільнення з займаної посади за п.1 ст. 36 КЗпП України (за угодою сторін).

Інспектор Держпраці надав наступне роз’яснення, з посиланням на практику розгляду судами трудових спорів.

Верховний суд з даних питань , розглядаючи аналогічні справи зазначив, що угода сторін, передбачена п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП України, що це самостійна підстава припинення трудового договору, яка відрізняється від розірвання трудового договору з ініціативи працівника та з ініціативи роботодавця тим, що потребує спільного волевиявлення сторін, спрямованого на припинення трудових відносин в обумовлений строк і саме з цих підстав.

Така угода була оформлена між сторонами поданням працівником заяви про звільнення за угодою сторін із зазначенням конкретної дати звільнення, хоча законодавство про працю і не зобов’язує сторони трудового договору оформлювати угоду про звільнення в письмовій формі.

Згідно з усталеною судовою практикою, якщо роботодавець і працівник домовилися про певну дату припинення трудового договору, працівник не має права відкликати свою заяву про звільнення. Анулювати таку домовленість можна лише за взаємною згодою про це власника або уповноваженого ним органу і працівника (п. 8 постанови суду ВСУ «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.1992 № 9). Верховний суд зауважив, що приписи КЗпП України не зобов’язують власника або уповноважений ним орган прийняти відкликання працівником своєї заяви про звільнення, якщо ними досягнута домовленість про звільнення за угодою сторін.

Головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці управління з питань праці ГУ Держпраці у Дніпропетровській області Юрій  Остренко

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку