Новини

Компенсація втраченого заробітку за період тимчасової непрацездатності за рахунок коштів ФССУ

17.11.2020

У зв’язку із запровадженням карантину на території України, пов’язаного із поширенням коронавірусної інфекції COVID-19, все більше роботодавців вдаються до оптимізації виробництва, змін умов праці та скорочення чисельності працюючих.

При цьому слід зазначити, що у випадках звільнення працівників під час тимчасової непрацездатності, вони не втрачають права на оплату листка непрацездатності, тобто звільнення не є підставою для відмови у призначенні та виплаті допомоги по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів Фонду соціального  страхування України.

Допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів Фонду надається згідно Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-ХІV.

А саме, допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, а також в разі ізоляції від COVID-19, виплачується Фондом соціального страхування України застрахованим особам, починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення МСЕК інвалідності, незалежно від звільнення, припинення підприємницької або іншої діяльності застрахованої особи в період втрати працездатності, у порядку та розмірах, встановлених законодавством.

Оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності здійснюється за рахунок коштів роботодавця.

Зазначимо, що розмір допомоги з тимчасової втрати працездатності залежить від тривалості страхового стажу та складає:

  • 50 % середньої заробітної плати (якщо стаж не перевищує 3 років),
  • 60 % (при стажі від 3 до 5 років),
  • 70 % (від 5 до 8 років) і
  • 100 % (якщо стаж – понад 8 років, або за наявності пільг відповідно до законодавства).         

Працівники в разі безпосереднього контакту з хворим на COVID-19 можуть пройти оплачувану за кошти Фонду самоізоляцію. Виплати здійснюються Фондом з метою забезпечення захисту застрахованих осіб і протидії поширенню коронавірусної інфекції. При цьому сума виплат від Фонду за час ізоляції від COVID-19 складає:

  • 50% середнього доходу незалежно від тривалості страхового стажу, і
  • 100% середнього доходу – для медичних працівників.

 

Нагадаємо, що на період карантину відкрити листок непрацездатності для ізоляції від COVID-19 можливо у дистанційному режимі – для цього працівник має телефоном звернутись до свого сімейного лікаря.

Щоб отримати допомогу за рахунок коштів Фонду, необхідно передати листок непрацездатності із зазначенням причини непрацездатності «11- ізоляція від COVID-19» своєму роботодавцю. У свою чергу, роботодавець на підставі наданого працівником листка непрацездатності оформлює заяву-розрахунок, у якій вказує причину непрацездатності – 11, тобто ізоляція від COVID-19, та передає її до Фонду на проведення фінансування. Заяву-розрахунок можна подати в дистанційному режимі або безконтактно.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку