Новини

Реєстратори зможуть перевіряти достовірність судових рішень в режимі онлайн

26.10.2020

Державне підприємство «Національні інформаційні системи» запровадило інформаційний обмін з Державною судовою адміністрацією України (ДСА). Відтепер державні реєстратори та нотаріуси можуть отримувати повний текст судового рішення при розгляді заяв у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

«Інформаційний обмін з ДСА – це черговий крок у рамках реалізації антирейдерських заходів в Україні, - наголосив генеральний директор ДП «НАІС» Олексій Бережний. – Він унеможливить незаконну перереєстрацію права власності, інших речових прав на нерухоме майно на підставі заяв з використанням завідомо підроблених рішень та ухвал суду, а це означає додаткові гарантії захисту права власності в Україні».

Чому це важливо

Однією з підстав для зміни речових прав на нерухомість є рішення суду. У таких випадках, заявник надає реєстратору рішення суду, проте єдиною можливістю перевірити справжність рішення, чи вступило воно в силу тощо, був письмовий запит до відповідного  суду. Водночас, у публічній версії Єдиного реєстру судових рішень низка важливих даних не розкриваються (замість конкретних імен та адрес використовуються Особа1, Особа2, Адреса1, Адреса2). Це дозволяло рейдерам знаходити будь-яке більш менш схоже за суттю судове рішення та підставляти потрібні імена та адреси.

Що змінилось

Відтепер реєстратор у таких випадках перевіряє справжність рішення безпосередньо у Єдиному реєстрі судових рішень, отримуючи повну інформацію, що включає сторони справи, адреси тощо, у режимі онлайн.

Інструкція користувача у частині інформаційної взаємодії з Єдиним державним реєстром судових рішень розміщена за посиланням

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку