Новини

Мін’юст уніфікує критерії визначення відповідальності за реєстраційні порушення

12.10.2020

Існуючі процедури і механізми контролю у сфері державної реєстрації потребують удосконалення. Заходи реагування на порушення законодавства в сфері державної реєстрації мають бути адекватними, а санкції — співмірними характеру порушень. Про це зазначила заступниця Міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Оніщук.

«Критерії, за якими визначається ступінь відповідальності за реєстраційні порушення, мають бути чіткими, зрозумілими і прозорими. Для суб’єктів державної реєстрація надзвичайно важливо, аби рішення контролюючого органу були цілком прогнозованими та об’єктивними», – говорить Ольга Оніщук.

З огляду на це, наразі триває напрацювання комплексних змін до Порядку здійснення Міністерством юстиції контролю за діяльністю у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень і державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 грудня 2016 року № 990.

Зокрема, за словами заступниці очільника Мін’юсту, планується уніфікувати види порушень у двох основних напрямах державної реєстрації – нерухомості і бізнесу, визначивши приблизний перелік одноразових грубих і неодноразових істотних порушень законодавства, що регулює питання державної реєстрації речових права на нерухоме майно, а також юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

«Такі зміни мають покласти край будь-яким сумнівам у неупередженості під час проведення спеціальних перевірок діяльності державних реєстраторів у реєстрах, а також наріканням на широкі дискреційні повноваження Мін’юсту в частині визначення ступеня відповідальності за порушення у сфері державної реєстрації», – повідомила Ольга Оніщук.

Так, на думку заступниці Міністра, якщо реєстраційні порушення були допущені, наприклад, через збої в роботі державних та єдиних реєстрів – це не може стати підставою для притягнення реєстраторів до відповідальності.

«У питанні ж притягнення до відповідальності суб’єктів державної реєстрації, які допускають очевидні, грубі порушення законодавства, не повинно бути жодних компромісів: якщо реєстратор провів незаконні реєстраційні дії, він має понести справедливе покарання», – додала заступниця очільника профільного відомства.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку