Новини

Щодо порядку нумерації сторінок в касовій книзі, книзі обліку прибуткових та видаткових касових ордерів в зв’язку із закінченням або зміною форми

09.10.2020

Який порядок нумерації сторінок в касовій книзі, книзі обліку прибуткових та видаткових касових ордерів в зв’язку із закінченням або зміною форми?

Відповідно до абзацу п’ятого п. 39 розд. IV Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 року № 148 (далі – Положення № 148), аркуші касової книги нумеруються та прошнуровуються, опечатуються відбитком печатки, за наявності її в установі/на підприємстві. Кількість аркушів у касовій книзі засвідчуються підписами керівника і головного бухгалтера установи/підприємства.

Контроль за правильним веденням касової книги покладається на головного бухгалтера або працівника установи/підприємства, який на це уповноважений керівником (п. 42 Положення № 148).      

Згідно з п. 2.7 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.05.1995 № 88, первинні документи складаються на бланках типових і спеціалізованих форм, затверджених відповідним органом державної влади. Документування господарських операцій може здійснюватись із використанням виготовлених самостійно бланків, які повинні містити обов’язкові реквізити чи реквізити типових або спеціалізованих форм.

Порядок закриття касової книги з метою переходу на форму, затверджену у додатку 5 до Положення № 148, здійснюється таким чином, як і по закінченні календарного року.

Враховуючи викладене, якщо протягом календарного року закінчується або змінюється форма касової книги, книги реєстрації прибуткових та видаткових касових ордерів, то нумерація сторінок повинна розпочинатись з «1».

При цьому нумерація ПКУ та ВКО повинна продовжуватись, незалежно від того, що протягом року заведена нова книга реєстрації прибуткових та видаткових касових ордерів з метою уникнення касових ордерів з однаковими номерами.

За матеріалами «ЗІР: категорія 109.10»
 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку