Новини

НБУ оприлюднив проект Положення про застосування заходів впливу до учасників ринку небанківських фінпослуг

17.09.2020

У межах створення нової нормативно-правової бази з регулювання діяльності учасників ринку небанківських фінансових послуг Національний банк пропонує до громадського обговорення проект Положення про застосування Національним банком України заходів впливу у сфері державного регулювання діяльності на ринках небанківських фінансових послуг.

Метою Положення є унормування порядку застосування заходів впливу за правопорушення, вчинені учасниками ринку небанківських фінансових послуг

Нове положення покликане унормувати порядок застосування заходів впливу за порушення законів та інших нормативно-правових актів з регулювання діяльність із надання небанківських фінансових послуг, у тому числі законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг та рекламу фінансових послуг.

Положення передбачає, що заходи впливу за відповідні правопорушення застосовуватимуться до учасників ринку небанківських фінансових послуг, нагляд за якими здійснює Національний банк. До таких учасників належать:

  • небанківські фінансові установи;
  • особи, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги;
  • особи, що надають посередницькі послуги на ринках фінансових послуг;
  • ФОП, які надають фінансові послуги;
  • постійні представництва у формі філій іноземних страхових компаній.

Положення також визначить порядок та умови застосування заходів впливу за порушення, вчинені небанківськими фінансовими групами, нагляд на консолідованій основі за якими здійснює Національний банк.

Положення запровадить пропорційний підхід до застосування заходів впливу

До заходів впливу, які можуть бути застосовані до всіх учасників ринку небанківських фінансових послуг, належать такі:

  • зобов’язання порушника вжити заходів для усунення порушення;
  • накладання штрафів;
  • тимчасове зупинення або анулювання ліцензії.

Водночас до високоризикових сегментів ринку, а саме до страхових компаній та кредитних спілок зможуть додатково застосовуватися такі заходи впливу: затвердження плану відновлення фінансової стабільності установи, відсторонення керівництва від управління установою та призначення тимчасової адміністрації. Ці заходи впливу дають можливість фінансовій установі відновити свою діяльність та забезпечити виконання зобов’язань перед своїми споживачами та кредиторами.

Крім того, з метою усунення порушення надавач фінансових послуг матиме право ініціювати укладення письмової угоди з Національним банком.

Також окремі заходи впливу застосовуватимуться залежно від категорії об’єкта нагляду. Зокрема, за порушення законодавства з питань нагляду на консолідованій основі Національний банк застосовуватиме до небанківських фінансових груп такий захід впливу, як встановлення підвищених економічних нормативів, лімітів та обмежень щодо здійснення окремих видів операцій.

Проект Положення буде врегульовувати такі питання:

  • підстави для застосування заходів впливу;
  • порядок прийняття рішень про застосування заходу впливу;
  • право надавача фінансових послуг брати участь у засіданнях Правління або Комітету з питань нагляду та регулювання діяльності небанківських фінансових установ під час розгляду його порушення;
  • порядок вживання установою заходів для усунення порушення;
  • порядок застосування різних видів заходів впливу.

Таким чином НБУ визначить підходи до застосування заходів впливу для адекватного і своєчасного реагування на порушення і забезпечить відповідний захист прав споживачів та кредиторів фінансової установи.

Положення припиняє дію низки Положень Нацкомфінпослуг та Держфінпослуг

Постановою про затвердження цього Положення буде припинена чинність:

  • Положення про застосування Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, заходів впливу за порушення законодавства про фінансові послуги, затверджене розпорядженням Нацкомфінпослуг від 20 листопада 2012 року № 2319, зареєстроване в Міністерстві юстиції України 18 грудня 2012 року за № 2112/22424;
  • Положення про здійснення нагляду за діяльністю філій страховиків-нерезидентів та застосування заходів впливу за порушення ними законодавства про фінансові послуги, затверджене розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг від 16 листопада 2006 року № 6426, зареєстроване в Міністерстві юстиції України 27 грудня 2006 року за № 1376/13250.

Громадське обговорення триватиме один місяць

Ознайомитися з матеріалами до обговорення можна за посиланням:

Зауваження та пропозиції до проекту Положення приймаються до 19.10.2020 року на електронну адресу Національного банку України: NBFI.regulations@bank.gov.ua

За матеріалами НБУ

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку