Новини

ПДВ: актуальні питання з формування податкового кредиту

14.09.2020

У другій декаді вересня 2020 року в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «ПДВ: актуальні питання з формування податкового кредиту».

На питання платників відповідав заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування ПДВ управління податкового адміністрування ГУ ДПС у Тернопільській області Сергій Господарик.

Наводимо найактуальніші питання, які обговорювались під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія».

Чи правда, що під нові штрафи за невчасну реєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних підпадають також і податкові накладні/розрахунки коригування, в яких не зазначаються суми ПДВ?

Так, правда. З 23 травня встановлено нові штрафи за невчасну реєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні/розрахунки коригування, в яких не зазначаються суми ПДВ, а саме:

  • ПН/РК, складених на операції з постачання товарів/послуг, що звільняються від оподаткування податком на додану вартість;
  • ПН, складених на операції, що оподатковуються за нульовою ставкою;
  • ПН, складених на умовний продаж;
  • ПН, складених на пропорційне віднесення сум до податкового кредиту;
  • ПН, складених на перевищення фактичної ціни постачання товарів/послуг.

За порушення граничного строку реєстрації таких ПН/РК в ЄРПН, на платника податку накладається штраф в розмірі 2 відсотки обсягу постачання (без податку на додану вартість), але не більше 1020 гривень.

Крім цього, відсутність реєстрації таких ПН/РК в ЄРПН, якщо це порушення зазначене в податковому повідомленні-рішенні, складеному за результатами перевірки ДПС, тягне за собою накладення на платника податку штрафу в розмірі 5 відсотків обсягу постачання (без податку на додану вартість), але не більше 3400 гривень.

Чи має право платник ПДВ віднести до податкового кредиту суму ПДВ на підставі податкової накладної, в графі 7 якої міститься більше двох знаків після коми?

Зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних податкова накладна, в якій вказано ціну постачання одиниці товару/послуги, яка містить після коми більше, ніж два знаки, є підставою для формування податкового кредиту за умови відповідності іншим вимогам, що визначені в Податковому кодексі України.

Чи можна поновити податковий кредит після отримання від постачальника належно оформлену податкову накладну, яку під час документальної перевірки було виключено зі складу податкового кредиту?

Платник податку не має можливості поновлення податкового кредиту після отримання від постачальників належно оформлених податкових накладних, якщо під час документальної перевірки суми ПДВ було виключено зі складу податкового кредиту за податковими накладними, оформленими з порушенням встановлених вимог.

На сайті ДПС є повідомлення про зміни форм податкової накладної, податкової декларації з ПДВ, уточнюючого розрахунку. Чи доречно так часто змінювати їх, і коли платникам ПДВ треба оновлювати нові форми?

Це на сьогодні проект. У разі прийняття наказу він запрацює із 1 числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування.

Зауважу, що проект наказу Міністерства фінансів України «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» розроблено, зокрема, до вимог Податкового кодексу України, що діють з 23 травня, з урахуванням змін, внесених Законом України від 16 січня 2020 року №466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».

Підприємство застосовує два способи обліку податкових зобов’язань. Як формувати податковий кредит?

При одночасному застосуванні платником ПДВ двох способів обліку податкових зобовязань, а сааме: за касовим методом та за подією, що сталася раніше, а придбані та/або виготовлені вами товари/послуги призначені для часткового використання в операціях, за якими дата виготовлення податкових зобовязань визначається частково за касовим методом, а частково – за подією, що сталася раніше, то податковий кредит виникатиме пропорційно такому призначенню та використанню таких товарів/послуг.

Помилка у коді товару податкової накладної. Чи буде право на податковий кредит?

Податкова накладна, що містить помилки у коді товару згідно з Українським класифікатором зовнішньоекономічної діяльності, не дає змоги у повній мірі ідентифікувати здійснену операцію, тобто не може бути підставою для віднесення сум ПДВ, зазначених у ній, до складу податкового кредиту. 

Така помилка може бути виправлена шляхом складання постачальником товару розрахунку коригування до такої податкової накладної на дату виявлення помилки та реєстрації розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. 

Наше товариство нещодавно зареєструвалось платником ПДВ. Обсяги постачання мізерні. Чи передбачено подання звітності поквартально?

Звітність могли подавати поквартально лише суб’єкти господарювання, які обрали спрощену систему оподаткування. Та нещодавно Законом України від 16 січня 2020 року №466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесено зміни до статті 202 Податкового кодексу України, відповідно до яких встановлюється єдиний звітний період для усіх категорій платників ПДВ, який дорівнює календарному місяцю.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку