Новини

Через зволікання Мінфіну та митниці у внесенні змін до НПА бізнес не може отримати розстрочення ПДВ на обладнання

14.09.2020

До Федерації роботодавців України звертаються підприємства-члени з приводу того, що Державна митна служба України відмовляє їм у наданні розстрочення сплати податку на додану вартість за заявою платника податків на певні категорії обладнання та комплектуючих.

Таке право надано Законом України від 16.01.2020 №466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесено зміни до пункту 65 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України.

Порядок надання розстрочення сплати податку на додану вартість та застосування забезпечення виконання зобов'язань під час ввезення на митну територію України обладнання для власного виробництва на території України визначено постановою КМУ №85 від 07 лютого 2018 року.

Керуючись нормами Порядку, підприємства зверталися до ДМСУ із відповідною заявою та пакетом документів з метою отримання такого розстрочення.

Проте за результатами розгляду цих заяв отримували відмови у наданні розстрочення на підставі того, що відповідно до норм Порядку рішення про надання розстрочення сплати податку на додану вартість під час ввезення на митну територію України обладнання для власного виробництва на території України приймається митницею Державної фіскальної служби України (далі – ДФС) відповідно до пункту 5 вказаної постанови.

Разом із тим, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №1200 від 18.12.2018 «Про утворення Державної податкової служби України та Державної митної служби України» ДФС було реорганізовано та утворено шляхом поділу Державну податкову службу України та Державну митну службу України та всі функції митного напряму ДФС передані до ДМСУ. Відповідні суто технічні зміни до Порядку до не внесені і питання щодо надання розстрочення може бути вирішено лише після врегулювання норм діючого законодавства.

Окремо треба зазначити, що норма про розстрочення сплати податку на додану вартість під час ввезення на митну територію України обладнання для власного виробництва на території України є тимчасовою і діє лише до 01.01.2022. Фактично це означає, що кожен місяць не приведення підзаконної нормативно-правової бази у відповідність із законом не дає можливості бізнесу скористатися наданим правом.

Враховуючи наведене, звернулися до Міністра фінансів та закликали терміново розробити та ініціювати перед Кабінетом Міністрів України питання щодо якнайшвидшого прийняття змін до Порядку.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку