Статті

«

«БУХГАЛТЕРІЯ: БЮДЖЕТ»:
Анкетування головних бухгалтерів бюджетних установ перенесено!

(коментар до листа МФУ від 18.03.2022 р. № 41020-06-5/6355; документ див. нижче)

23 березня, 2022

Алла Головко, експерт газети «Бухгалтерія: бюджет»

Як відомо, відповідно до ст. 112 Бюджетного кодексу України Казначейство забезпечує організацію та координацію діяльності головних бухгалтерів бюджетних установ та контроль за виконанням ними своїх повноважень шляхом оцінки їх діяльностіОцінка проводиться один раз на рік до 1 травня.

Але ж наразі в України введено воєнний стан. І якщо перший етап оцінювання (внутрішнє оцінювання, яке проводиться шляхом заповнення головним бухгалтером Анкети) ще можна якось здійснити, то другий етап (зовнішнє оцінювання в органі Казначейства) здійснити вже проблематично, особливо в тих регіонах, де ведуться бойові дії.

Тому Мінфін у коментованому листі дозволив перенести анкетування головних бухгалтерів бюджетних установ на період воєнного стану + 3 місяця після його завершення. Спирається при цьому Мінфін на п.п. 1 п. 1 Закону № 21151, яким збільшено строк подання облікових, фінансових, бухгалтерських, розрахункових, аудиторських звітів на весь період воєнного стану + 3 місяці потому. Адміністративна та/або кримінальна відповідальність за неподання чи несвоєчасне подання звітності та/або інших документів, визначених у п.п. 1 п. 1 Закону № 2115, у період дії воєнного стану або стану війни, а також протягом 3 місяців після його завершення не застосовується (п.п. 2 п. 1 Закону № 2115).

Закон України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» від 03.03.2022 р. № 2115-ІХ.

документ, що коментується

Міністерство фінансів України

Щодо проведення оцінки виконання головним бухгалтером бюджетної установи своїх повноважень в умовах воєнного стану

Лист від 18.03.2022 р. № 41020-06-05/6355

Міністерство фінансів України розглянуло лист <…> щодо проведення оцінки виконання головним бухгалтером бюджетної установи своїх повноважень в умовах воєнного стану та в межах компетенції повідомляє.

Згідно з Типовим положенням про бухгалтерську службу бюджетної установи, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26.01.2011 р. № 59, оцінка виконання головним бухгалтером своїх повноважень проводиться відповідно до порядку, затвердженого Міністерством фінансів України.

Порядком проведення оцінки виконання головним бухгалтером бюджетної установи своїх повноважень, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 01.12.2011 р. № 1537, визначені організаційні засади проведення оцінки виконання головним бухгалтером бюджетної установи своїх повноважень шляхом проведення внутрішнього та зовнішнього оцінювання, зокрема заповнення та подання анкети про виконання головним бухгалтером бюджетної установи своїх повноважень, формування органами Казначейства інформації про допущені головним бухгалтером недоліки та визначення результатів оцінки.

Відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 р. № 64/2-22 «Про введення воєнного стану в Україні» в Україні з 24.02.2022 р. введений воєнний стан.

Законом України від 03.03.2022 р. № 2115-ІХ «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» (далі — Закон № 2115-ІХ) передбачено, зокрема, що фінансові, аудиторські звіти та будь-які інші документи, подання яких вимагається відповідно до норм чинного законодавства в документальній та/або в електронній формі, юридичні особи подають протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни за весь період неподання звітності чи обов’язку подати документи.

У період дії воєнного стану або стану війни, а також протягом трьох місяців після його завершення до фізичних осіб, фізичних осіб — підприємців, юридичних осіб не застосовується адміністративна та/або кримінальна відповідальність за неподання чи несвоєчасне подання звітності та/або документів, визначених підпунктом 1 пункту 1 Закону № 2115-ІХ.

Ураховуючи зазначене та те, що проведення оцінювання виконання головним бухгалтером бюджетної установи своїх повноважень здійснюється, зокрема, шляхом заповнення та подання анкети про виконання головним бухгалтером бюджетної установи своїх повноважень, оцінювання тимчасово призупиняється на час дії воєнного стану в Україні та протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни.

Заступник Міністра С. Воробей

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку