Статті

У

У новий рік з новими тарифами НСЗУ

(коментар до Порядку реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги на 2019 рік, затвердженого постановою КМУ від 18.12.2018 р. № 1117)

11 січня, 2019

Cтаттю взято з газети  "Медична бухгалтерія"№1
 
Тетяна Кондратенко, юрист газети

Загальні положення 31 грудня 2018 року тарифи, за якими НСЗУ у 2018 році здійснювала оплату за договорами про медичне обслуговування населення для закладів первинки, втратили чинність. Натомість 22 грудня 2018 року набув чинності коментований Порядок, яким і встановлено тарифи для оплати послуг, що надаються закладами ПМД, на 2019 рік. Тож зараз розкриємо головну інтригу: які тарифи та коригувальні коефіцієнти затвердили на 2019 рік?

ВАЖЛИВО! Коментований Порядок регулює особливості фінансування тільки закладів ПМД і лише на 2019 рік! Щодо анонсованих МОЗ змін у вторинці — поки що немає жодних офіційно затверджених документів про фінансування цих послуг. Щойно вони з’являться, ми обов’язково їх докладно проаналізуємо.

Кольорові списки пацієнтів Як і торік, фінансування відбуватиметься за двома кольоровими списками:

  • зелений список — перелік пацієнтів, які у встановленому МОЗ порядку подали відповідному надавачу медичних послуг декларації про вибір лікаря, що надає ПМД, станом на 1 число відповідного місяця згідно з даними електронної системи охорони здоров’я;
  • червоний список — неперсоніфікована умовна кількість пацієнтів комунального закладу охорони здоров’я. Формула, за якою можна обчислити кількість таких пацієнтів, наведена в п. 11 коментованого Порядку. Порівняно з минулим роком вона не змінилася.

Тарифи Щодо тарифів, то для зеленого списку пацієнтів вони залишаться незмінними — у розмірі 370 гривень на рік. Додатково, до 30 червня 2019 року, для державних та комунальних закладів охорони здоров’я встановлюється оплата за одного пацієнта, який проживає на території обслуговування відповідного закладу (пацієнти, включені до червоного списку) згідно з даними статистики, у розмірі 120 гривень на рік.

Аби заклади первинної ланки чимшвидше перейшли на новий спосіб фінансування, з 1 липня 2019 року здійснюватимуть оплату тільки за тарифом для пацієнтів, які включені до зеленого списку. Отже, тариф для оплати послуг, наданих пацієнтам червоного списку, діє до 30 червня 2019 року включно.

Оскільки на 2019 рік не передбачено медичної субвенції на ПМД з державного бюджету, то ті комунальні заклади охорони здоров’я, які надають ПМД і не уклали договору з НСЗУ, фінансуватимуться за рахунок інших бюджетних програм у порядку, встановленому законодавством, та з інших джерел, не заборонених законодавством.

Віковий, гірський коефіцієнти Коригувальні вікові та гірський коефіцієнти продовжуватимуть діяти, їх розмір не змінюється. Нагадаємо, що всіх пацієнтів залежно від віку розподілено на 5 груп, до яких шляхом множення застосовують коригувальні вікові коефіцієнти від 1 до 4. Отже, наприклад, плата за обслуговування дитини віком до 5 років буде в 4 рази більшою, ніж за особу віком від 18 до 39 років. Гірський коефіцієнт, як і в 2018 році, — 1,25.

Крім того, з цього року з’явився ще один вид коефіцієнтів.

Понижувальні коефіцієнти Аби лікарі не укладали захмарної кількості декларацій із пацієнтами, а потім не змогли надати їм якісну медичну допомогу, вводять понижувальні коефіцієнти за декларації, укладені понад установлені ліміти.

Вперше коментованим Порядком визначено поняття ліміту: оптимальний обсяг практики первинної медичної допомоги, встановлений у Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, від 19.03.2018 р. № 503.

Оптимальний обсяг практики ПМД становить:

  • 1 800 осіб на одного лікаря загальної практики — сімейного лікаря;
  • 2 000 осіб на одного лікаря-терапевта;
  • 900 осіб на одного лікаря-педіатра.

Обсяг практики може відрізнятися від оптимального залежно від соціально-демографічних, інфраструктурних та інших особливостей території, в межах якої мешкають особи, що належать до відповідної практики.

Значення коефіцієнтів залежать від відсотка декларацій, укладених понад ліміт. Наприклад, якщо ліміт перевищено більш ніж на 10 %, до тарифу 370 грн/рік на людину застосовуватимуть коефіцієнт 0,8, якщо більш ніж на 20 % — 0,6 і так далі. Якщо кількість декларацій перевищує ліміт більш ніж на 50 %, плату за них узагалі припиняють.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! До пацієнтів, які подали декларації понад ліміт, коригувальні вікові коефіцієнти не застосовують. Щодо гірського коефіцієнта, то таке обмеження не діє.

Зміни до договору про медичне обслуговування населення Коментованим Порядком також передбачено внесення зміни в додаток 1 до Типової форми договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантійзатвердженої постановою КМУ від 25.04.2018 р. № 410 (далі — Типова форма договору).

Зокрема, п. 7 вказаного вище додатка 1 до Типової форми договору викладено в новій редакції.

ЦИТАТА. «У 2018 році та у першому півріччі 2019 року для комунальних закладів охорони здоров’я до суми оплати за звітний період додається 1/12 від добутку кількості пацієнтів із червоного списку станом на 1 число місяця звітного періоду та застосовного тарифу відповідно до Порядку реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги на відповідний рік. На 1 січня 2018 р. кількість наявного населення на території обслуговування надавача (відповідного комунального закладу охорони здоров’я) становила ____ осіб».

(п. 7 додатка 1 до Типової форми договору)

Якщо 2018 року укласти договір ви не встигли, то не переймайтеся, не все втрачено: з січня 2019 року зможете подати заяву на укладення договору з НСЗУ через електронну систему охорони здоров’я в будь-який час.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку