Новости

Новий закон «про колективні угоди та договори» посилить захист роботодавців та працівників

12.10.2022
Тема:

З ухваленням та набуттям чинності урядового законопроєкту «Про колективні угоди та договори» наймані працівники та роботодавці отримають більш сучасні та дієві інструменти для ведення соціального діалогу, захист сторін колективних угод буде посилено.

Проєкт Закону України «Про колективні угоди та договори», який покликаний оновити чинний, але застарілий закон «Про колективні договори і угоди», Верховна Рада проголосувала за основу у першому читанні.

«Колективно-договірне регулювання трудових відносин в Україні потребувало суттєвого оновлення. Статистика свідчить про те, що інтерес до укладення колективних договорів в умовах чинного правового регулювання зменшується. І це є проблемою, оскільки робітники та роботодавці втрачають випробуваний та надійний інструмент діалогу. Для виправлення ситуації та наближення українського законодавства в цій сфері до європейського Уряд разом з представниками зацікавлених сторін напрацював відповідний проєкт закону.  Його ухвалення відкриє нові можливості для захисту своїх інтересів працівниками та роботодавцями», - зазначила заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна.

Урядовий проєкт передбачає розширення суб’єктного складу сторін колективних переговорів, що дозволить залучити до соціального діалогу і новостворені профспілки. Зокрема, на галузевому рівні: в колективних переговорах зможуть брати участь нерепрезентативні представники, які укладають галузеві угоди обмеженої дії.

У свою чергу,  на рівні підприємства, установи чи організації право на укладення колективного договору матимуть всі без винятку працівники і роботодавці, зокрема фізичні особи.

Закон також визначає порядок застосування роботодавцем умов колективних угод у випадках, коли він зобов’язаний враховувати положення угод різного рівня (територіального, галузевого, локального тощо). Та встановлює взаємозв’язок між нормами колективних угод галузевого і територіального рівня.

Крім того, законопроєкт передбачає можливість призупинення й зупинення дії окремих положень колективних угод і договорів - за згодою сторін та у разі настання форс-мажорних обставин (перелік яких зазначено в договорі). Також законопроєкт передбачає приєднання до сторін угод і договорів нових суб'єктів.

Проєкт Закону України «Про колективні угоди та договори» узгоджується з положеннями Європейської соціальної хартії, а також директив 23 та 533 ЄС. У процесі розробки проєкт закону був максимально узгоджений сторонами соціального діалогу (профспілками і роботодавцями) та експертами Міжнародної організації праці. 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи