Новости

Необхідність внесення ІПН, серії та номеру паспорту при отримані посилки порушують права громадян на захист персональних даних

13.09.2021

7 вересня року відбулось засідання Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, на якому розглядалось питання внесення змін до Митного кодексу України (щодо оподаткування митними платежами товарів, що пересилаються у міжнародних поштових відправленнях, міжнародних експрес-відправленнях та порядку їх декларування).

Під час засідання Комітету народним депутатом України, членом Комітету Ніною Южаніною з голосу була внесена пропозиція переглянути рішення Комітету від 25 лютого 2021 року щодо раніше відхиленої пропозиції №71. Пропозиція №71 стосується внесення змін до частини сьомої статті 236 Митного кодексу України шляхом доповнення після слів «особу-одержувача товарів у відправленні» словами «зокрема код згідно з ЄРДПУ (для підприємств – одержувачів відправлень) або реєстраційний номер облікової картки платника податків (для громадян – одержувачів відправлень) або серію та номер паспорта (для громадян-одержувачів відправлень, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті)».

Дана пропозиція передбачає, що всі поштові та експрес відправлення під час вручення кожної імпортної посилки мають внести код ІПН або номер паспорту в реєстр. Компанії-доставки матимуть всі ці дані передавати в митну службу. Фактично, це робить неможливим вручення посилки через такі сучасні зручні технології як поштомати або ж через абонентську скриньку.  Дана норма паралізує звичну роботу всіх компаній, а в галузі зайнято більше 120 тис людей. Крім того, міжнародні інтернет-провайдери в більшості випадків звернуть свої програми розвитку щодо України, так як реальним стане ризик відмови від отримання посилок, який оцінюється на рівні до 30% . Для розуміння, яким може бути рівень збитків, в минулому році українці замовили більше 60 млн посилок.  

Слід відзначити, що подібна правка пропонувалася і раніше. Проте, вона визвала заперечення на підкомітеті з питань митної справи Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. Однак, на обговорення було витрачено величезну кількість часу, задіяно до обговорення більшість операторів поштового зв’язку та експрес-перевізників, які однозначно були проти пропозиції щодо пред’явлення одержувачем та збереження оператором реєстраційного номеру облікової картки платника податків через неможливість її реалізації і невідповідність технологічним, технічним реаліям щодо підтримки такої бази даних.

Більше того, національні оператори поштового зв’язку світової та європейської спільноти не практикують внесення подібної інформації, оскільки це є суттєвим порушенням прав громадян. Тільки країни Євроазійського союзу (РФ, Казахстан, Республіка Білорусь) запровадили таку практику. Тож, зважаючи на проєвропейський курс розвитку України, було б доцільно використовувати досвід цивілізованих країн в питаннях пересилання та вручення міжнародних поштових та експрес-відправлень.

Підсумовуючи, питання отримання та зберігання реєстраційних номерів облікової картки платника податків, серій та номерів паспортів операторами у поштових відділеннях, в митних органах, викликає надзвичайне занепокоєння у бізнесу.

Такі ініціативи – сенситивні питання, які можуть порушувати  право громадян на захист персональних даних, обмежувати їх права та свободи – потребують уважного вивчення і обговорення широкими колами громадськості та бізнесу. Такі зміни потребують тривалого періоду часу на запровадження та адаптацію передачі такої інформації в контролюючі органи.  Це також потребує додаткових фінансових витрат як для бізнесу так і для контролюючих органів . Тож Європейська Бізнес Асоціація закликає Верховну Раду не голосувати дану правку, а сісти за стіл переговорів з бізнесом!

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи