Новости

Бізнес підтримує рішення про обмеження обігу пластикових пакетів, але закликає почути деякі пропозиції

03.06.2021

1 червня Парламентарі прийняли в другому читанні та в цілому Закон України «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» №2051-1. Європейська Бізнес Асоціація підтримує прагнення держави в частині поступової відмови від пластику для покращення екологічної ситуації в Україні. Водночас, у спільноти є ряд зауважень та пропозицій, які бізнес закликає врахувати при подальшому впровадженні даної ініціативи.

До прикладу, експерти Асоціації пропонували включити до проекту Закону положення щодо можливості й надалі використовувати в роздрібній торгівлі, сфері громадського харчування та послуг пакети з переробленого пластику. Адже галузь рециклінгу лише починає зароджуватись в Україні та потребує  державної підтримки. Тому, на нашу думку, важливо сприяти розвитку галузі з переробки та виробництва продукції з переробленої сировини, до прикладу, пластикових пакетів, а не вводити заборону на їх використання. Відтак, Асоціація пропонувала не поширювати заборону на пакети з рецикльованого пластику, з вмістом вторинної сировини не менше ніж 50%.

Тим паче, що в країні наразі ще гостра необхідність розробки рамкового законодавства щодо поводження з відходами. Без нього, на жаль, питання утилізації, спалювання, захоронення є відкритими. А заборона використання все ж не призведе до зникнення пластику.

Окрім цього, не було враховано пропозицію Асоціації щодо важливості реалістичних перехідних періодів набрання чинності новими вимогами. Так, представники бізнесу пропонували передбачити більш тривалий перехідний період, який би дозволив і сфері торгівлі, і галузі виробництва пластикових пакетів адаптуватись та менш болісно перейти до виконання нових вимог. У той же час, положення Закону наразі передбачають, що заборона на використання пластикових пакетів набере чинності через 9 місяців, що, на думку бізнесу, є недостатнім. На думку бізнесу, необхідним є подовження терміну набуття чинності законопроекту до 1,5 року, оскільки обрання підрядника, який постачатиме пакети з новими вимогами та відповідним маркуванням можливо на основі проведення тендерів та з урахуванням підзаконних актів, тощо.

Водночас, невелике виключення наразі передбачене для пластикових пакетів, які використовуються для пакування та/або транспортування свіжої риби, м’яса, сипучих продуктів та льоду. Для таких продуктів пластикові пакети можна буде використовувати, але лише до 1 січня 2023 року.

Також, у представників бізнесу залишається багато запитань щодо того як саме буде контролюватися виконання норм нового Закону. Зокрема, у компаній-членів Асоціації є побоювання, що використання пластикових пакетів буде під забороною лише в організованих магазинах та супермаркетах, але не буде контролюватись при здійсненні стихійної торгівлі на ринках. У той же час, Асоціація завжди виступала за створення рівних, справедливих та прозорих правил ведення бізнесу в Україні, в тому числі й в частині заборони на використання пластикових пакетів.

Однак, особливе занепокоєння викликає впровадження біорозкладних пакетів, які, в умовах відсутності роздільного збору, сортування та системи компостування в Україні, фактично створюють новий вид відходів, які можна буде утилізувати шляхом виключно високотемпературного спалювання. У гіршому ж випадку це пакування опиниться на полігонах.

Тож бізнес вітає кроки влади до поступової відмови від пластику для покращення екологічної ситуації в країні. Однак, важливо все ж врахувати пропозиції бізнесу, зазначені вище. Тому, спільнота звертається до Президента України із проханням доопрацювати даний законопроект.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи