Новости

Робота за кордоном. Як зараховується до стажу в Україні трудова діяльність на території Польщі?

28.05.2021

В ГУ ПФУ в Одеській області повідомляють, відповідно до Угоди між Україною та Республікою Польща про соціальне забезпечення від 18.05.2012, яка ратифікована 05.09.2013 та діє за пропорційним принципом, кожна країна призначає та виплачує пенсію лише за стаж, який особа отримала на її території. При цьому стаж іншої країни зараховується лише для визначення права особи на отримання пенсії взагалі. Отже, якщо українець офіційно працював у Польщі, то такий стаж (за умови, що цей стаж не співпадає з українським) можна включити до українського для визначення права на отримання пенсії за умови підтвердження його компетентною установою Республіки Польща, але платити за нього Пенсійний фонд України ( далі – ПФУ) не буде.

Для підтвердження стажу роботи на території Польщі територіальний орган ПФУ, до якого звернулась особа, надсилає їх на розгляд до компетентних органів Республіки Польщі. Переклад документів про трудову діяльність з польської мови надавати не потрібно.

Для отримання української та польської пенсії особі достатньо звернутися лише до ПФУ за місцем реєстрації. Додатково звертатися до пенсійних органів Республіки Польща не потрібно. Для цього до територіального органу ПФУ за місцем реєстрації заявником надається наступний пакет документів:

  • копія паспорта (посвідки на постійне місце проживання);
  • копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;
  • копії документів про стаж;
  • довідка з банку з підтвердженням номеру банківського рахунку.

Спеціалістами територіального органу ПФУ наданий пакет документів доповнюється заповненим формуляром UA-PL 8 – «Заява про призначення польської пенсії за віком» та направляється на розгляд до компетентних органів Республіки Польща. Тобто всю роботу з пересилання документів для отримання міжнародної пенсії бере на себе ПФУ.

Однак це тривалий процес, тому майбутньому пенсіонеру для отримання міжнародної пенсії або на підставі трудового стажу, отриманого за кордоном слід готуватися до виходу на пенсію заздалегідь: – збирати довідки з місць роботи, особливо не в Україні та писати заяву про отримання пенсії за кілька місяців до офіційного виходу на заслужений відпочинок.

Наприклад: жінка 10.04.1961 року народження буде мати право на пенсію за віком з 11.04.2021 року за наявності страхового стажу не менше 28 років (ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 9 липня 2003 року № 1058-IV ).

Жінка працювала 20 років в Україні і 10 років у Польщі. Вона має право на отримання пенсії від ПФУ, бо її загальний стаж становить 30 років. Однак, розмір її пенсії в Україні буде розраховуватися лише на підставі того стажу, який вона набула в Україні, і тих зарплат, які вона отримувала на території України та з якої були сплачені страхові внески до ПФУ.

Розрахунок її пенсії буде складатися з двох етапів. На першому етапі ПФУ візьме до уваги її польський стаж для визначення теоретичного розміру пенсії. Тобто спочатку розрахує розмір її пенсії так, наче вона все життя працювала в Україні. При цьому розміри зарплат, які вона отримувала в Польщі, до уваги брати не буде (ПФУ визначить пропорційну частку пенсії за стаж, отриманий в Україні). На другому етапі з теоретичної пенсії “приберуть” стаж, отриманий за кордоном.

Оскільки жінка має стаж у Польщі, то зможе отримувати пенсію і від Пенсійного фонду Республіки Польща, який буде виплачувати їй пенсію, але лише за отриманий там стаж.

Важливий момент, який потрібно враховувати для отримання міжнародної пенсії – вимоги для виходу на пенсію. У кожній країні вони різні.

В Україні пенсійний вік становить 60 років для чоловіків та жінок, у Польщі пенсійний вік для жінок – 60 років, для чоловіків – 65 років. Тому для призначення польської пенсії українським чоловікам потрібно досягти пенсійного віку, який діє на території Польщі, тобто 65 років.

Довідково: Щодо розміру пенсії, на яку можна сподіватися в Україні, якщо людина роками працювала в Польщі за посиланням.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи