Статьи

Н

Надбавка працівникам на лінії зіткнення: чи поширюється на КНП?

(коментар до листа Мінсоцполітики від 23.07.2019 р. № 1112/0/206-19)

16 августа, 2019

Cтаттю взято з газети  "Медична бухгалтерія"№16

Тетяна Кондратенко, юрист газети

Пунктом 1 постанови КМУ «Про особливості оплати праці працівників, які беруть участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції, працівників, які залучаються до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також працівників державних і комунальних установ, закладів, організацій, які фінансуються з бюджету і розміщені в населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення» від 05.09.2018 р. № 708 (далі — постанова № 708) передбачено, що заробітна плата працівників установ, закладів та організацій, що фінансуються з бюджету, які беруть участь у забезпеченні проведення антитерористичної операціїбезпосередньо в районах її проведення, а також працівників, яких залучають до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, підвищується на 50 відсотків за фактичний час перебування в районах проведення такої операції (здійснення таких заходів) за наявності підтвердних документів.

Проте 5 червня 2019 року постановою № 4681 Уряд вніс зміни до згаданої постанови № 708Відповідно до змін надбавку також установлено для працівників державних і комунальних установ, закладів, організацій, які фінансуються з бюджету і розміщені в населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення в Донецькій та Луганській областях.

Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 вересня 2018 р. № 708» від 05.06.2019 р. № 468.

Як відомо, наразі переважна більшість закладів охорони здоров’я функціонують як комунальні некомерційні підприємства й можуть мати різні джерела фінансування: як за рахунок медичної субвенції, так і за договором з НСЗУ.

Тож у наших читачів виникло запитання, чи поширюється дія постанови № 708 на згадані вище заклади охорони здоров’я. Оскільки прямої відповіді на нього в нормативно-правовому полі не міститься, ми звернулися по роз’яснення до Кабміну, який у свою чергу переадресував питання профільному Мінсоцполітики, від якого, на щастя, отримали конкретну відповідь: виплату надбавки за роботу з особливими умовами праці працівникам комунальних некомерційних підприємств, які фінансуються з бюджету і розміщені в населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення, у п. 1 1 постанови № 708 не передбачено.

Проте Уряд рекомендує керівникам інших суб’єктів господарювання передбачити в колдоговорах окрему норму щодо виплати підвищеного розміру заробітної плати їхнім працівникам, які беруть участь у забезпеченні проведення АТО безпосередньо в районах її проведення і здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях (абз. 2 п. 1 постанови № 708).

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи