Журнали

Професійний бухгалтер 21 червня, 2021
28
З

Запізнилися із обов’язковою ПДВ-реєстрацією: чи можна самостійно сплатити зобов’язання?

mail Підприємство у квітні 2021 року перевищило обсяг оподатковуваних операцій в 1 млн грн та вчасно не подало заяву на реєстрацію платником ПДВ. Чи може підприємство самостійно сплатити до бюджету суму податку, нараховану за операціями, що були здійснені до моменту реєстрації платником ПДВ?

-A
A+

Як це не прикро, але коротка відповідь на це запитання — ні. У цій ситуації підприємство позбавлене можливості самостійно нарахувати та сплатити ПЗ з ПДВ до бюджету. Розберімося чому.

Спочатку нагадаємо, що згідно з п. 181.1 ПКУ зареєструватися платником ПДВ особа зобов’язана в разі, якщо загальна сума оподатковуваних ПДВ операцій з постачання товарів/послуг, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, за останні 12 місяців сукупно перевищує 1 мнл грн. Причому в обрахунку мільйонного обсягу беруть участь операції за ставками 20 %, 14 %, 7 % та 0 %, а також операції, звільнені від оподаткування. Необ’єктні операції не враховуються.

КАРАНТИННА РЕМАРКА. Тимчасово, на період, що закінчується останнім числом місяця, в якому завершується дія карантину, що запроваджений Кабміном у порядку, встановленому законом, на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), операції, передбачені п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ та/або п.п. 197.1.15 ПКУ, що здійснені громадськими об’єднаннями та/або благодійними організаціями, не враховуються такими громадськими об’єднаннями або благодійними організаціями під час обрахунку загальної суми для реєстрації платником ПДВ (п. 72 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Для здійснення реєстрації, згідно з приписами п. 183.2 та п.п. 181.3.1 ПКУ, така особа повинна подати реєстраційну заяву за формою 1-ПДВ 1до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) не пізніше 10 числа календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вперше досягнуто мільйонного обсягу оподатковуваних операцій. А отже, якщо мільйонний обсяг перевищено у квітні 2021 року, то реєстраційну заяву слід було подати не пізніше 11.05.2021 р. (з урахуванням «вихідного» перенесення граничного терміну подання заяви за п. 183.6 ПКУ). Тож у разі дотримання усіх правил обов’язкової реєстрації суб’єкту господарювання не загрожують погані наслідки.

Реєстраційна заява платника податку на додану вартість (форма № 1-ПДВ), затверджена наказом МФУ від 14.11.2014 р. № 1130.

Водночас відповідно до п. 183.10 ПКУ у разі якщо будь-яка особа, яка підлягає обов’язковій реєстрації платником ПДВ, не подала реєстраційну заяву до контролюючого органу, вона несе відповідальність за ненарахування та несплату ПДВ на рівні з зареєстрованими платниками, але без права нарахування ПК та отримання БВ.

Проте ані скласти ПН, ані задекларувати такі ПЗ неплатник ПДВ не зможе. Адже згідно з п. 201.8 ПКУ право на нарахування ПДВ та складання ПН надається виключно особам, зареєстрованим як платники податку в порядку, передбаченому ст. 183 ПКУ. Позиція контролерів щодо цього питання непохитна. Той, хто не зареєстрований як платник ПДВ, самостійно нарахувати та сплатити ПЗ до бюджету не зможе (див., наприклад, категорію 101.01 ЗІР).

Водночас виправитися самостійно не можна навіть пізніше. Відкоригувати поточні зобов’язання у першій декларації з ПДВ після отримання статусу платника ПДВ або уточнитися на суму самостійно виявленої помилки в розмірі ПЗ за період «нереєстрації» контролери не дадуть. На їхню думку, законодавчі підстави для цього відсутні (див. наприклад, ІПК ДПС України від 17.04.2020 р. № 1596/ІПК/99-00-07-03-02-06/ІПК). І це зрозуміло, адже згідно з п. 1 розд. ІІ Порядку № 21 2декларація з ПДВ подається за звітний податковий період, який дорівнює календарному місяцю, а в разі реєстрації платником ПДВ з іншого дня, ніж перший день календарного місяця, — за період від дня такої реєстрації до останнього дня першого повного календарного місяця. Тобто період «нереєстрації» ніяк сюди не потрапить.

Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом МФУ від 28.01.2016 р. № 21.

Коли ж і як доведеться сплатити за рахунками? Тут є дві новини — добра та погана.

Добра новина: власне за порушення термінів подання заяви за формою № 1-ПДВ відповідальність за ст. 117 ПКУ не передбачена. Це підтверджують і податківці у роз’ясненні в категорії 101.27 ЗІР.

Погана новина: ПЗ особі, яка не подала вчасно заяву і не була зареєстрована платником ПДВ, визначає та нараховує податковий орган за результатами документальної перевірки на підставі пп. 54.3.1, 54.3.2, 54.3.3 ПКУ. У такому разі доведеться сплатити не тільки визначену суму ПЗ до бюджету, а ще й штрафні санкції, передбачені п. 123.1 ПКУ, у розмірі 10 % від суми визначеного ПЗ. А якщо доведено умисне вчинення порушення — у розмірі 25 % від суми ПЗ (див. категорію 101.27 ЗІР).

Як бачите, якщо проґавили строки подання заяви і не зареєструвалися платником ПДВ, але при цьому здійснювали оподатковувані ПДВ операції, доведеться вивернути гаманця за таку недбалість. І сплатити доведеться не тільки ПЗ, а ще й додаткові штрафи.

Євгенія Волох, бухгалтерка-експертка

№ 28, 2021  (с. 24)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку