Журнали

Практика МСФЗ 29 травня, 2023
5
«

«Подивитися на бухоблік як на старовинну гру зі своїми правилами, які можна вивчити, і зіграти в неї — ось що я пропоную»

Курсами з бухобліку нині мало кого здивуєш. Але одна з улюблених і постійних авторок нашого журналу Ольга Значкова вміє здивувати.
Вона започаткувала курс «Вінтажний облік», який дає можливість відчути, «як усе починалося». Аудіали можуть послухати тут.

-A
A+

Ольга Значкова, АССА, к. е. н., консультантка з МСФЗ, партнерка проєкту «IFRS Solution»

 

Ви вирішили організувати досить незвичний курс для бухгалтерів — «Вінтажний облік». Як народилась ідея?

О. З.: «Вінтажним» елементом курсу є використання в ньому журнально-ордерної форми обліку. Цю форму винайшли ще в шістдесяті роки минулого сторіччя. Її широко використовували на підприємствах різних галузей економіки аж до появи автоматизованих систем обліку, більшість із яких, власне, і були створені на основі журнально-ордерної форми.

Сьогодні автоматизовані системи обліку витіснили старі облікові регістри, і це дуже добре. Але є нюанс: бухгалтери почали перетворюватися на операторів, які вводять дані до автоматизованих систем: натискають на кнопку — і воно саме все рахує.

Хотілося повернути бухгалтерам суб’єктність, дати їм у руки механізм, який дозволить опанувати весь обліковий процес — від фіксації господарської операції в первинному документі до побудови фінансової звітності. Дати можливість учаснику курсу руками «помацати» кожну операцію, вкласти її в обліковий регістр, потім звести підсумки регістрів у Головну книгу, на основі цього зробити баланс і звіт про прибутки та збитки й, насамкінець, уміти поставити «експрес-діагноз» компанії на підставі цих двох форм. Із цього все й почалося.

Як ви побудували курс? На чому вирішили зробити акцент?

О. З.: Курс складається з 21 заняття, які розбиті на вісім сходинок. Перша сходинка — «Теорія бухобліку» — дає уявлення про основні поняття обліку так, щоб навіть новачки, які ніколи раніше не стикалися з бухобліком, могли почуватися на курсі комфортно.

На другій сходинці — «Організація бухобліку» — вивчаємо План рахунків, документацію та інвентаризацію, а також розглядаємо нашу кінцеву мету — фінзвітність — і вчимось її аналізувати.

Сходинки з третьої по восьму — це про основні ділянки обліку виробничих і торгових компаній — від касових операцій і до виведення фінансових результатів. Ми поступово беремо журнали-ордери — з першого по одинадцятий, розглядаємо операції кожного журналу, первинні документи, якими вони оформлюються, бухгалтерські проведення. На останній сходинці ще переносимо до Головної книги, виводимо залишки та будуємо власноруч перші дві форми фінансової звітності.

Основний акцент роблю на створенні приємної атмосфери підтримки на заняттях. Ми зустрічаємося раз на тиждень онлайн, і я пропоную учасникам приходити на заняття з кавою та за можливості прихопити із собою гарний настрій. Більшість курсу проходить у режимі діалогу. Спілкуємося, вчимося разом аналізувати інформацію, формувати судження та робити висновки. Звісно, трохи і жартуємо, і ділимося цікавими історіями — а їх у кожного бухгалтера немало.

Протягом тижня учасники мають змогу виконати домашнє завдання, щоб закріпити набуті знання та навички. Наступний урок завжди починаємо з розбору надісланих учасниками домашніх робіт.

Чи цікаво сучасним «студентам» малювати літачки?

О. З.: А малювати нічого й не треба, як, власне, і рахувати на калькуляторі чи рахівниці . «Вінтажний» не означає «старомодний». Рахунки-літачки ми проходимо на першій сходинці як графічне відображення руху на рахунках, а задачі на оборотно-сальдову відомість виконуємо в Excel.

Графічний спосіб подання інформації часто полегшує її сприйняття, тому зазвичай добре сприймається.

Які навички та, головне, навіщо сформують учасники, завершивши курс?

О. З.: Основне завдання бачу в тому, щоб наприкінці курсу учасники полюбили бухгалтерський облік, навіть якщо до того вони нічого про нього не знали або, ще гірше, вважали нудним і нецікавим. Щоб вони відчули цей кайф, коли з окремих фактів господарського життя компанії, як із пазликів, зібрали єдину картину й — опа! — наприкінці все зійшлося.

Подивитися на бухоблік як на старовинну гру зі своїми правилами, які можна вивчити, і зіграти в неї — ось що я пропоную.

А ще вміти аналізувати, формувати професійні судження, розвивати схильність до професійного скептицизму й системне мислення — такі в нас завдання. Навіщо це бухгалтерам? От саме для того, щоби повернути собі суб’єктність — не бути просто «придатком» до бухгалтерської програми. Щоби бачити весь обліковий процес від початку до кінця, творити фінансову звітність, майстерно використовуючи бухгалтерську програму як свій робочий інструмент.

№ 5, 2023  (с. 15)
Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку