Журнали

Медична бухгалтерія 20 березня, 2023
6
М

МОЗ оновив Порядок вибору лікаря, який надає ПМД

-A
A+

МОЗ ухвалив наказ від 04.01.2023 № 16 (далі — наказ № 16), яким затвердив Порядок ведення Реєстру декларацій про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, в електронній системі охорони здоров’я (далі — Порядок № 16), зміни до Порядку ведення Реєстру пацієнтів в електронній системі охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ від 30.11.2020 № 2755 (далі — Порядок № 2755)виклав у новій редакції Порядок вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та форму Декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, затверджені наказом МОЗ від 19.03.2018 № 503.

Так, тепер визначено, що пацієнт (його законний представник) може подати декларацію, лише безпосередньо звернувшись до надавача первинної медичної допомоги.

Документи, що посвідчують особу та засвідчують реєстрацію пацієнта в Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків, пацієнт (його законний представник) надає уповноваженій особі або безпосередньо обраному лікарю, який надає первинну медичну допомогу.

На підставі документів та інформації, наданих пацієнтом, уповноважена особа або лікар шукає запис про пацієнта в Реєстрі пацієнтів центральної бази даних системи. Якщо запису про такого пацієнта немає, надавач ПМД забезпечує його невідкладну реєстрацію відповідно до Порядку № 2755. У разі ж наявності запису інформацію про декларацію вносять до Реєстру декларацій про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, центральної бази даних системи відповідно до Порядку № 16 і роздруковують деклараціюзаповнену за формою, затвердженою наказом МОЗ від 19.03.2018 № 503.

Декларація вважається поданою, якщо дотримано таких умов:

1) пацієнт проставив підпис на 2 примірниках роздрукованої декларації, яким підтвердив правильність наданої ним інформації, зазначеної в декларації, а також надав згоду на доступ до відомостей про нього, що містяться в системі, обраному лікарю, який надає ПМД, а також іншим лікарям за його направленням у межах, необхідних для надання медичних послуг такими лікарями;

2) завершено процедуру внесення інформації про декларацію до Реєстру декларацій про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, центральної бази даних системи відповідно до Порядку № 16. Тобто лікар ПМД, якого пацієнт (його законний представник) обрав, наклав на створений у Реєстрі декларацій запит свій електронний підпис (п. 12 Порядку № 16).

Підстави для припинення дії декларації також зазнали змін:

1. Оновлено процедуру відмови лікаря, який надає ПМД, надалі вести пацієнта у зв’язку з тим, що пацієнт не виконує медичних приписів або правил внутрішнього розпорядку надавача первинної медичної допомоги, за умови, що це не загрожуватиме життю пацієнта і здоров’ю населення. Керівник надавача первинної медичної допомоги на підставі заяви лікаря має установити всі обставини, які призвели до відмови лікаря надалі вести пацієнта, і в разі ухвалення рішення припинити дію декларації повідомляє НСЗУ про таке рішення.

2. Додано нові підстави:

  • деактивація запису про пацієнта в Реєстрі пацієнтів центральної бази даних відповідно до Порядку № 2755;
  • повідомлення надавачем ПМД НСЗУ про намір не укладати (не продовжувати) договору про медичне обслуговування населення за програмою медгарантій після припинення його дії.

Наказ № 16 набрав чинності 7 березня 2023 року.

№ 6, 2023  (с. 3)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку