Журнали

Бухгалтерія: бюджет 11 квітня, 2022
14
К

Концертмейстер мистецької школи: чи можна присвоїти звання «старший викладач»?

(коментар до листа МКІП від 10.12.2021 р. № 3223/Л-1008/21/4.2)

-A
A+

Наталія Алєйніковак. е. н., експерт газети «Бухгалтерія: бюджет»

У коментованому листі Міністерство культури та інформаційної політики (далі — МКІП) відповідає на таке запитання: чи можна концертмейстеру мистецької школі при проведенні атестації присвоїти педагогічне звання «старший викладач»?

ДО ВІДОМА. МОН у листі від 15.03.2022 р. № 1/3454-22 в разі неможливості через воєнний стан провести атестацію в потрібні терміни допускає її перенесення. Втім, на територіях, де нема воєнних дій, атестація буде проведена навіть в умовах воєнного стану.

Питання, найімовірніше, пов’язано з тим, що посада, яку обіймає працівник, іменується «концертмейстер», а педагогічне звання — «старший викладач». Водночас Положення № 6281 не передбачає іншого педагогічного звання, яке б було співзвучне з посадою концертмейстера. Втім, це не проблема.

Положення про атестацію педагогічних працівників закладів (установ)освіти сфери культури, затверджене наказом Мінкультури від 12.07.2018 р. № 628.

Так, згідно з п. 1 підрозд. 4 розд. V Положення № 628 педагогічне звання «старший викладач» присвоюється, підтверджується педагогічному працівнику. Відповідно до Переліку № 9632 посада концертмейстера належить до педагогічних. Тож такий працівник може проходити атестацію як педагогічний працівник та здобувати відповідні педагогічні звання. З цим погоджується і МКІП у коментованому листі.

Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

Однак для того щоб призначити йому педагогічне звання «старший викладач», потрібно дотримуватися вимог, які зазначені в п. 1 підрозд. 4 розд. V Положення № 628.

По-перше, такий педагогічний працівник повинен мати кваліфікаційну категорію «спеціаліст першої категорії» або «спеціаліст вищої категорії» (в разі відсутності вищої освіти — встановлений вищий тарифний розряд).

По-друге, така особа має протягом п’ятирічного міжатестаційного періоду, що передує даті подання заяви на присвоєння звання «старший викладач», досягнути результатів мінімум за трьома критеріями (на власний вибір), а саме:

1) наявність мінімум одного здобувача, який за п’ять останніх років роботи педагогічним працівником отримав іменну або іншу творчу стипендію, премію за особисті мистецькі досягнення (у тому числі і за перемогу в міжнародному учнівському/студентському конкурсі) або став учасником міжнародних академічних обмінів між закладами мистецької освіти;

2) отримання позитивних відгуків на проведені два відкритих навчальних заняття;

3) самостійна організація і проведення не менше трьох заходів згідно з планом роботи методичного об’єднання закладу та/або міжшкільного/міського/обласного методичного об’єднання;

4) підготовка і проведення не менше трьох мистецько-освітніх заходів (концерти, виставки, конкурси, вистави, олімпіади тощо), спрямованих на досягнення здобувачами освіти результатів, передбачених навчальною програмою;

5) досягнення здобувачем освіти з числа осіб з інвалідністю результатів навчання, визначених його/її індивідуальною програмою навчання;

6) включення педагогічного працівника до складу журі не менше двох учнівських/студентських виконавських конкурсів або теоретичних олімпіад, або до складу організаційних комітетів з проведення конференцій (для викладачів немистецьких дисциплін).

ВИСНОВОК. Педагогічне звання «старший викладач» може бути присвоєне концертмейстеру мистецької школи за умови виконання ним мінімум трьох критеріїв (на власний вибір), визначених п. 1 підрозд. 4 розд. V Положення № 628. Це підтверджують і фахівці МКІП у коментованому листі.

№ 14, 2022  (с. 17)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку