Журнали

Місцева рада 28 березня, 2022
3
П

Позачергова атестація посадових осіб ОМС не передбачена!

 (лист НАДС від 19.01.2022 р. № 305/10.3-22)

-A
A+

Чи можна провести позачергову атестацію посадових осіб ОМС до закінчення чотирирічного строку? Які можуть бути підстави для проведення позачергової атестації?

Атестація посадових осіб органів місцевого самоврядування здійснюється відповідно до ст. 17 Закону про службу в ОМС та з урахуванням Типового положення про проведення атестації посадових осіб місцевого самоврядування, затвердженого постановою КМУ від 26.10.2001 р. № 1440 (далі — Типове положення № 1440).

Відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону про службу в ОМС атестація проводиться один раз на 4 роки.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Наразі немає роз’яснень щодо можливості перенесення атестації у зв’язку з воєнним станом. Можливо, невдовзі будуть прийняті якісь зміни. А поки питання слід вирішувати самим. Якщо місцева рада продовжує свою діяльність у звичному режимі, атестацію можна:

а) провести в звичайному режимі;

б) провести в дистанційному режимі. Тобто провести засідання атестаційних комісій онлайн (як за участю працівника, так і у випадку відсутності у нього можливості підключитися в режимі онлайн до відповідного засідання атестаційної комісії). Дистанційна комунікація може здійснюватися через відеоконференції (MS Teams, ZOOM, Google Meet, Skype та інші). За потреби, можна передбачити подання необхідних матеріалів до атестаційних комісій засобами електронного та/або поштового зв’язку;

в) перенести на певний період (наприклад, до закінчення воєнного стану).

Своєю чергою, законодавством позачергова атестація не передбачена. В газеті «Місцева рада», № 5/2021, с. 25, ми зазначали, що у зв’язку з цим не може бути ініціатором позачергової атестації ані голова, ані посадова особа ОМС (і прописати таку можливість у власному Положенні про атестацію також не можна). Однак залишалося дочекатися роз’яснень від НАДС.

Наразі НАДС у листі від 19.01.2022 р. № 305/10.3-22 (див. документ до консультації) підтвердило нашу думку — атестація посадових осіб ОМС проводиться один раз на чотири роки. Проведення позачергової атестації не передбачено. При цьому атестації не підлягають працівники, перелічені в ч. 2 ст. 17 Закону про службу в ОМС та абз. 2 п. 2 Типового положення № 1440.

 

Катерина Проценкоексперт газети

№ 3, 2022  (с. 6)
Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку