Журнали

Місцева рада 28 березня, 2022
3
С

Строковий договір в ОМС на час відсутності основного працівника: можна чи ні в умовах воєнного стану?

Воєнний стан, навіть у тих регіонах, де не проводяться активні бойові дії, вплинув на життя громадян. Жінки, що мають дітей і ставлять у пріоритет їхнє майбутнє, подекуди емігрували з країни. Багато чоловіків пішли до лав ЗСУ чи вступили в тероборону. Тож і перші, і другі, незалежно від того, є вони посадовими особами чи ні, тимчасово можуть не виконувати свої основні трудові обов’язки. Водночас органи місцевого самоврядування (далі — ОМС) здебільшого продовжують працювати та забезпечувати життєдіяльність громад. Тож не виключено, що потреба в людському ресурсі у них залишається. У зв’язку з цим нещодавно на офіційному сайті НАДС з’явилось коротке повідомлення-роз’яснення щодо можливості прийняття на місця тимчасово відсутніх посадових осіб працівників за строковим трудовим договором. Як це зробити, розповімо далі детальніше.
Роз’яснення НАДС від 21.03.2022 р.

-A
A+

Якої категорії посадових осіб стосується?

Нагадаємо, що посадові особи ОМС за видом посад відповідно до ст. 3 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-ІІІ (далі — Закон про службу в ОМС) поділяються на:

1) виборні, на які особи обираються на місцевих виборах;

2) виборні, на які особи обираються чи затверджуються радою;

3) посади, на які особи призначаються відповідним головою на конкурсній основі чи за іншою, визначеною законодавством процедурою.

Абзацом 5 ч. 1 ст. 10 Закону про службу в ОМС встановлено, що прийняття на службу в ОМС здійснюється шляхом призначення відповідно сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті, обласної ради на конкурсній основі чи за іншою процедурою, передбаченою законодавством України, на посади:

  • керівника секретаріату (керуючого справами) районної, обласної ради;
  • керуючого справами виконавчого апарату обласних і районних рад;
  • керівників відділів, управлінь, інших працівників органів місцевого самоврядування.

Отже, в загальному порядку посадові особи місцевого самоврядування на виборні посади приймаються на місцевих виборах або обираються чи затверджуються радою (залежно від категорії виборної посади). На інші посади — тільки на конкурсній основі.

Але є й винятки. Вони визначені в ч. 3–5 ст. 10 Закону про службу в ОМС. Один з них такий: на час відсутності (відпустки) посадових осіб ОМС (крім виборних посад) для виконання їх повноважень можуть прийматися на службу особи за строковим трудовим договором (контрактом).

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Прийняти за строковим трудовим договором на виборну посаду на час відсутності відповідної особи не можна. Про це прямо зазначено в ч. 5 ст. 10 Закону про службу в ОМС.

Строковий трудовий договір: коли і як застосовують?

Умови застосування Можливість укладання строкового трудового договору передбачена законодавством України про працю, а саме ч. 2 ст. 23 Кодексу законів про працю України від 10.12.1971 р. (далі — КЗпП), де зазначено, що строковий трудовий договір укладають, коли трудові відносини не можна встановити на невизначений строк.

ЦИТАТА. «Строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами».

(ч. 2 ст. 23 КЗпП)

Роз’яснення таких понять, як «характер наступної роботи», «умови її виконання», міститься в листі Мінпраці від 3.02.2003 р. № 06/2-4/13. Зокрема, «характер майбутньої роботи» в цьому випадку означає, що робота не може бути постійною, а є такою, що виконується протягом певного строку. Під «умовами виконання» роботи розуміються такі обставини, за яких трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений термін, навіть коли сама робота за характером є постійною. Зокрема, йдеться про прийняття на роботу особи для заміщення тимчасово відсутнього працівника, за яким відповідно до закону зберігається це робоче місце.

Оскільки на посадових осіб місцевого самоврядування поширюється дія законодавства України про працю (абз. 3 ст. 7 Закону про службу в ОМС), то ОМС, як і інші роботодавці, можуть приймати працівників (зокрема, посадових осіб) на роботу на умовах строкового трудового договору.

Тож якщо посада НЕ вакантна, то ч. 5 ст. 10 Закону про службу в ОМС надає можливість прийняти на час відсутності (відпустки) посадових осіб для виконання їх повноважень осіб за строковим трудовим договором (контрактом). При цьому таке прийняття може відбуватися без конкурсу. На це свого часу звертало увагу НАДС у листі від 26.10 2017 р. № 8793/13-17 та повторює наразі у повідомленні на власному вебсайті1 — див. документ до консультації.

А який статус має такий працівник, якого прийняли без конкурсу? Відповідь це запитання НАДС також надавало в листі від 26.10 2017 р. № 8793/13-17 з посиланням на Методичні рекомендації щодо особливостей прийняття (обрання) на службу посадових осіб органів місцевого самоврядування (додаток № 1 до листа Головдержслужби від 06.02.2002 р. № 42/621)Дотримується агентство цієї позиції і зараз.

Так, особи, прийняті на роботу на умовах строкового трудового договору (контракту), не набувають статусу посадових осіб місцевого самоврядування, а отже:

  • не складають Присягу;
  • їм не встановлюють ранг;
  • період роботи за контрактом не зараховується до стажу служби в ОМС чи стажу держслужби (з метою виплати надбавки за вислугу років). Крім того, вони не мають права на надбавку за вислугу років як посадові особи ОМС, оскільки такими не є.

Зауважимо, що законодавчо «ненабуття» тимчасовими працівниками статусу посадових осіб не закріплено. Як і процедури укладання строкового договору — за конкурсом чи без. Але оскільки при прийнятті без конкурсу ланцюг прийняття саме посадової особи порушено, то з НАДС сперечатися не будемо.

На нашу ж думку, укладання строкового договору без застосування конкурсу можливе у разі нетривалої відсутності основного працівника (хвороба, щорічна відпустка), або за таких непередбачуваних обставин, як воєнні дії, та за умови нагальності виконання його роботи. Наприклад, в ОМС один бухгалтер, який виїхав за кордон (або перемістився в межах України в безпечніше місце) і не має можливості віддаленої роботи, а у цей час мають відбуватись нарахування і виплата зарплати, оплата рахунків тощо.

У такому випадку провести конкурс за зазначений період неможливо, як і відкласти платежі. Вихід: прийняти працівника за строковим договором. Тоді справедливим буде роз’яснення щодо ненабуття такою особою статусу посадової особи, оскільки робота короткострокова і повноваження не мають постійного характеру.

Оформлення В розпорядженні про прийняття на роботу необхідно в обов’язковому порядку вказати строк, на який приймається працівник, оскільки без зазначення тривалості його роботи такий працівник вважається прийнятим на невизначений строк. Оскільки в цьому випадку незрозуміло, як довго буде відсутній основний працівник, при визначенні строку договору можна не обмежувати його конкретною датою, а вказати: «… прийняти (ПІБ нового працівника) на посаду бухгалтера з ______ до дати виходу на роботу основного працівника». А в трудовій книжці працівника те, що трудові відносини мають строковий характер, не зазначається.

Оплата праці А що з оплатою праці такого працівника?

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Відповідно до ч. 2 ст. 3 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР умови розміру оплати праці працівників установ та організацій, що фінансуються з бюджетувизначаються Кабінетом Міністрів України.

Отже, ОМС не може самостійно визначити умови оплати праці працівників, навіть тих, кого приймають на умовах строкового трудового договору (контракту). Ані Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 р. № 280/97-ВР, ані Закон про службу в ОМС не надають таких прав. Як же бути, адже постановою КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268) прямо не визначено порядку оплати праці таких працівників?

НАДС вважає, що у зазначеній ситуації зарплата такого працівника складається з посадового окладу, який не може перевищувати розміру посадового окладу, передбаченого для основного працівника. Тобто фактично радить скористатися п.п. «ґ» п.п. 1 п. 2 постанови № 268, де сказано, що керівники органів, зазначених у п. 1 цієї постанови, у межах затвердженого фонду оплати праці можуть установлювати посадові оклади окремим працівникам, посади яких не передбачені цією постановою, на рівні посадових окладів відповідних категорій спеціалістів та службовців.

Також, на думку агентства, голова відповідної ради має право здійснювати преміювання працівника відповідно до його особистого вкладу в загальні результати роботи у межах фонду преміювання.

Відпустка Щорічна відпустка в такому випадку надається за загальними правилами КЗпП та Закону про відпустки, тобто тривалістю 24 календарних дні, без виплати матеріальної допомоги, оскільки така виплата передбачена тільки для посадових осіб та службовців. Також працівник не має права на щорічну додаткову відпустку за стаж служби в ОМС.

Звільнення Особа, з якою укладено строковий договір (контракт), може бути звільнена з роботи на підставі п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП після повернення на роботу основного працівника. Також строковим договором можуть бути передбачені інші підстави для його дострокового припинення.

№ 3, 2022  (с. 18)
Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку