Журнали

Бухгалтерія: бюджет 14 березня, 2022
10
М

Мобілізовано машиніста (кочегара) котельні, який працював за строковим трудовим договором: чи треба звільнити після закінчення договору?

У сільській раді працює машиніст котельні за строковим трудовим договором — на період опалювального сезону. Опалювальний сезон закінчується 31.03.2022 р. Цією датою мав бути звільнений працівник. Але його мобілізували ще в лютому 2022 року. Чи можна звільнити працівника 31.03.2022 р.?
(лист Держпраці від 26.11.2015 р. № 4979/0/4.1-06/6/ДП-15)

-A
A+

Наталія Алєйнікова, к. е. н., експерт газети «Бухгалтерія: бюджет»

У питанні читача з працівником укладено строковий трудовий договір відповідно до ч. 2 ст. 23 КЗпП1.

Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 р.

Після закінчення опалювального сезону підставою для припинення такого трудового договору є закінчення його строку (п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП). Тобто сезонний працівник, укладаючи строковий трудовий договір, надає добровільну згоду на його припинення у визначений сторонами трудового договору термін.

У мирний час в установи не виникло б ніяких запитань. Працівника просто звільнили би в останній день опалювального сезону на підставі п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП (закінчення строку дії договору).

Але в нашому випадку маємо справу з мобілізованим працівником, якому держава надає певні гарантії. А саме в ч. 3 ст. 119 КЗпП йдеться про те, що мобілізованому працівнику гарантується збереження місця роботи, посади і середнього заробітку в установі незалежно від підпорядкування та форми власності, де він працював на час призову.

ЦИТАТА. «За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб — підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

<…>

Гарантії, визначені у частині третій цієї статті, в частині збереження місця роботи, посади не поширюються на осіб, які займали виборні посади в органах місцевого самоврядування та строк повноважень яких закінчився».

(ч. 3 та ч. 6 ст. 119 КЗпП)

Отже, гарантії, які передбачені ст. 119 КЗпП, за сферою дії поширюються на всіх без винятку працівників незалежно від того, працюють вони за строковим чи безстроковим трудовим договором. Виняток зроблено лише стосовно осіб, які обіймали виборні посади в органах місцевого самоврядування та строк повноважень яких закінчився (ч. 6 ст. 119 КЗпП).

Тобто на період мобілізації за працівником зберігається місце роботи та середній заробіток. Однак настане 31 березня, і після цієї дати строковий договір з працівником мав би припинитися. Але ж працівник мобілізований і для нього діють гарантії ч. 3 ст. 119 КЗпП. Тому справді питання: чи потрібно звільняти мобілізованого працівника 31 березня? Тут 2 варіанти.

Варіант 1. Звільнення працівника тільки після закінчення проходження військової служби (дня фактичної демобілізації). Тобто за мобілізованим машиністом котельні сільської ради навіть після закінчення опалювального сезону має зберігатися його місце роботи і виплачуватися середній заробіток. Припинити дію трудового договору з цим працівником на підставі п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП у зв’язку із закінченням строку трудового договору можна тільки після закінчення проходження військової служби.

ДО ВІДОМА. У такому разі за працівником зберігається середній заробіток, який розраховуємо відповідно до Порядку № 1002 ще на початку мобілізації та за яким оплачуємо робочі дні за графіком роботи працівника, що пропущені з причини військової служби.

Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.2005 р. № 100.

Далі в день фактичної демобілізації працівника потрібно звільнити. Для цього керівник установи видає відповідний наказ.

Цей варіант підтримує і Держпраці в листі від 26.11.2015 р. № 4979/0/4.1-06/6/ДП-15 (див. далі). У ньому спеціалісти Держпраці підкреслюють, що чинне законодавство не передбачає можливості розірвання трудових відносин з працівником, призваним на військову службу, за жодних обставин. Припинення трудового договору на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП у зв’язку із закінченням строку трудового договору з працівниками, призваними на військову службу, можливо тільки після закінчення проходження військової служби.

Варіант 2. Звільняємо працівника 31.03.2022 р. Оскільки з машиністом котельні укладено строковий трудовий договір, який передбачає закінчення його дії в обумовлений сторонами термін, це означає, що він дав добровільну згоду на припинення трудових відносин з установою у визначений сторонами термін. Таку думку фахівці Мінсоцполітики колись наводили в листі від 14.02.2015 р. № 1911/0/14-15/06 (див. газету «Бухгалтерія: бюджет», № 13/2015, с. 25). У зв’язку з цим звільнення працівника на підставі п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП не є звільненням за ініціативою роботодавця. Тобто, після закінчення визначеного терміну роботодавець має право звільнити такого працівника.

На наш погляд, така думка не є беззаперечною. Адже передбачені ст. 119 КЗпП гарантії за своєю сферою дії поширюються на всіх без винятку працівників незалежно від того, працюють вони за строковим чи безстроковим трудовим договором.

Тому ми вважаємо, що працівника не треба звільняти 31.03.2022 р. після закінчення строкового трудового договору. І не треба боятися, що в такому разі строковий трудовий договір переросте в безстроковий — просто фактично строк такого договору продовжується на період служби працівника. І щойно його буде демобілізовано — його звільнять.

Як вчинити — вирішувати вам, враховуючи аргументи, наведені вище.

ДО ВІДОМА. Період військової служби потрібно включати до стажу для надання щорічної основної відпустки (п. 2 ч. 1 ст. 82 КЗпП та п. 2 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки3).

Закон України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР.

№ 10, 2022  (с. 17)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку