Журнали

Професійний бухгалтер 15 квітня, 2019
15
П

Правила підписання податкових накладних за тимчасової відсутності головного бухгалтера

Головний бухгалтер підприємства у відпустці.
Хто та яким чином має підписувати податкові накладні за його відсутності?

-A
A+

Підпис уповноваженої особи платника ПДВ не належить до переліку обов’язкових реквізитів ПН. Однак п. 201.1 ПКУ містить чітку директиву щодо обов’язку платника податків на дату виникнення ПЗ скласти ПН в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, накласти ЕЦП1уповноваженої платником особи та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений ПКУ термін. Аналогічне положення наведене у п. 2 Порядку № 13072.

Електронний цифровий підпис.

Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом МФУ від 31.12.2015 р. № 1307.

Податківці у категорії 101.16 ЗІР роз’яснюють, що ПН має підписувати особа, уповноважена на це установчими документами платника податку, довіреністю, законом або іншими актами цивільного законодавства. Такого висновку фіскали доходять, аналізуючи ст. 207 ЦКУ.

Отже, вбачається, що первинне право підписувати ПН має директор, адже зазвичай установчими документам закріплено його обов’язки щодо організації статистичного, фінансового і податкового обліку та звітності на підприємстві. Відповідно, за відсутності бухгалтерської служби директор цілком може безпосередньо здійснювати відповідні обліково-звітні функції, до яких, зокрема, належать також складання та підписання ПН. До речі, можливість підписання ПН директором передбачає й п. 10 Порядку № 12463.

Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1246.

Якщо ж підприємство має у штаті головного бухгалтера, то відповідні функції «відходять» до його обов’язків, що має бути передбачено посадовою інструкцією.

Таким чином, у ситуації, зазначеної в запитанні, вважаємо цілком прийнятним за тимчасової відсутності головного бухгалтера накладати на ПН ЕЦП директора підприємства. На наш погляд, для цього не потрібно оформлювати жодних додаткових документів. Директору достатньо повноважень, зазначених в установчих документах. Засоби ЕЦП директор зазвичай також вже має, оскільки без них неможливо подавати фіскалам звітність у електронному вигляді.

Однак головним бухгалтером та директором перелік уповноважених для підписання ПН осіб може не вичерпуватися. За необхідності наділити відповідними повноваженнями можна й інших осіб. Фіскали у наведеній вище консультації зазначають на необхідність надання такій особі довіреності на підписання ПН. Однак якщо особа є співробітником підприємства, то право підписання ПН може бути зафіксовано у посадовій інструкції. При цьому директор, підписуючи наказ про прийняття особи на певну посаду, автоматично наділяє її правами та обов’язками, передбаченими відповідною посадовою інструкцією. Крім того, директор окремим наказом цілком може делегувати співробітнику підприємства додаткові права та обов’язки в межах чинного трудового законодавства, зокрема, й право підписання ПН.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! В такому випадку доведеться подбати про надання особі права підпису електронних документів.

Для цього згідно з п. 10 Порядку № 1246 необхідно звернутися до АЦСК4та отримати для працівника, якому делегується право підписання ПН, засоби ЕЦП.

Акредитований центр сертифікації ключів.

Після цього потрібно подати органу ДФС за основним місцем обліку (або за неосновним місцем обліку — для платників, які змінили місцезнаходження, але мають сплачувати податки і збори за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду) посилені сертифікати ЕЦП такого працівника. Технічно це здійснюється відповідно до п. 11 розд. ІІІ Порядку № 5575шляхом направлення повідомлення про надання інформації щодо ЕЦП в електронному вигляді. Форма повідомлення визначена у додатку 2 до Порядку № 557.

Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами, затверджений наказом МФУ від 06.06.2017 р. № 557.

ДО ВІДОМА. Наразі код електронної форми повідомлення про надання інформації щодо ЕЦП — J1391103.

Світлана Куртенок, бухгалтер-експерт

№ 15, 2019  (с. 29)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку