Журнали

Платник єдиного податку 25 березня, 2019
12
Я

Як діяти ФОП-єдиноподатнику в разі зміни адреси

Офіційна зміна місця проживання для ФОП-єдинника груп 1–3 передбачає й наслідки, пов’язані зі статусом платника податків.
Що робити і куди бігти в цьому випадку, ви дізнаєтеся із цієї статті.

-A
A+

Передача відомостей до Єдиного держреєстру

Розпочнемо з того, що наслідки для ФОП матиме лише та зміна місця проживання1, яка спричинить реєстрацію за новою та зняття її за старою адресою. При цьому про зміну адреси кожен громадянин має повідомити фіскальний орган, оскільки дані про місце проживання фізичної особи входять до переліку відомостей, які вносяться до облікової картки платника податків (пп. 70.2 і 70.7 ПКУ).

Місцем проживання фізичної особи є житло, у якому вона проживає постійно або тимчасово (ст. 29 ЦКУ).

Далі ФОП слід повідомити державного реєстратора про зміну місця проживання (у разі далекого переїзду — за старим місцем). Нагадаємо, що згідно з ч. 2 ст. 4 Закону № 7552 держреєстрація проводиться незалежно від місцезнаходження юридичної чи фізичної особи в межах області, міста Києва3, крім державної реєстрації на підставі документів, поданих в електронній формі, що здійснюється незалежно від місцезнаходження юридичної або фізичної особи в межах України4. Так, документи на папері можна подавати держреєстратору, приміром, у будь-якому населеному пункті в межах області проживання ФОП, а для документів в електронному вигляді діє принцип доступності з будь-якої точки.

За рішенням Мін’юсту вона може проводитися в межах декількох адміністративно-територіальних одиниць.

Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Зауважимо, що для осіб, зареєстрованих у Криму, м. Севастополі, зоні операції Об’єднаних Сил або на лінії розмежування передбачені спрощення в процедурах держреєстрації та зміни місця обліку у зв’язку зі зміною податкової адреси. Про них ми розповімо в одному з найближчих номерів.

Причина звернення до держреєстратора така: такі відомості (адреса) містяться в ЄДР, а інформація в ньому має бути актуальною (п. 5 ч. 4 ст. 9 Закону № 755). У який строк це необхідно зробити? Закон № 755 про це умовчує, але якщо ви — законослухняний громадянин та збираєтеся офіційно виконувати обов’язки платника податків за новою адресою, то зволікати не радимо.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Державний реєстратор — ця особа, що перебуває у трудових відносинах із суб’єктом державної реєстрації, нотаріус (п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону № 755). Перелік суб’єктів держреєстрації можна знайти в п. 14 ч. 1 ст. 1 Закону № 755. Зокрема, у разі держреєстрації ФОП ними можуть бути виконавчі органи сільських, селищних та міських рад, міська та районні в Києві, районні державні адміністрації, нотаріуси, акредитовані суб’єкти. Додамо, що для проведення реєстраційних дій ФОП може звернутися до фронт-офісів (центрів надання адмінпослуг), що забезпечують прийняття та видачу документів під час державної реєстрації. Процедури держреєстрації регулюються Порядком № 359/55.

Порядок державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, затверджений наказом Мін’юсту від 09.02. 2016 р. № 359/5.

Згідно зі ст. 14 Закону № 755 документи для державної реєстрації можуть подаватися в паперовій або електронній формі та відповідати вимогам, переліченим у ст. 15 Закону № 755.

Тож у паперовій формі документи подаються особисто заявником (з пред’явленням документа, що посвідчує особу), його представником або поштовим відправленням (рекомендованим листом з описом вкладення).

У разі подання документів представником додатково подається примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) документа, що підтверджує його повноваження (крім випадку, коли відомості про повноваження цього представника містяться в ЄДР).

А от документи в електронній формі подаються заявником через портал електронних сервісів6. Звісно ж, для цього заявнику потрібно мати ЕЦП7та дотримуватися вимог електронного документообігу.

На практиціі треба впевнитися в реалізації опції для зміни місцяпроживання.

Електронний цифровий підпис.

У паперово-поштовому варіанті подання документів від ФОП знадобляться:

  • заповнена заява про держреєстрацію змін у відомостях про ФОП (форма 11). Вона підписується заявником. У разі подання заяви поштовим відправленням достовірність підпису засвідчується нотаріально (п. 5 ч. 1 ст. 15 Закону № 755);
  • документ, що підтверджує сплату адміністративного збору в розмірі 0,1 ПМПО, установленого на 1 січня календарного року, у якому подаються документи для реєстраційних дій, сума округлюється до найближчих 10 грн8(для 2019 року — 190 грн) (ст. 36 Закону № 755.

За бажанням заявника держреєстрація змін може здійснюватися в скорочені строки, але в цьому випадку в кілька разів збільшується й розмір адмінзбору.

Розгляд документів, поданих для проведення реєстраційних дій, здійснюється протягом 24 годин після надходження поданих документів, крім вихідних та святкових днів. У день реєстрації інформація про це передається до фіскального та інших держорганів. Такий порядок передбачено ст. 13 Закону № 755, що регламентує процес взаємодії між ЄДР та інформаційними системами інших органів.

Облік у фіскальних органах при переїзді ФОП

Усі ФОП, незалежно від системи оподаткування, прикріплені до фіскального органу (ДПІ) за місцем податкової адреси, це основне місце їх обліку. Згідно з п. 45.1 ПКУ у ФОП таким є місце його проживання. Там ФОП перебувають на обліку як платники податків та як платники ЄСВ.

Якщо в разі зміни податкової адреси вас має обслуговувати та сама ДПІ, що й раніше, то ви залишитеся в ній на обліку (подаватимете звітність, заяви тощо). Такий варіант можливий, якщо:

  • місце проживання змінюється в межах тієї самої «найдрібнішої» адміністративно-територіальної одиниці;
  • та сама ДПІ обслуговує кілька адміністративно-територіальних одиниць (районів міста, області), а переїзд ФОП стався з однієї до іншої.

Зауважимо, що в першому випадку будь-яких труднощів не передбачається, а в другому доведеться уточнити реквізити для сплати податків, зборів, ЄСВ.

Незалежно від географії переміщення, податківці отримають відомості про це з ЄДР. Отримавши їх, фіскали без участі ФОП внесуть нову податкову адресу до Реєстру самозайнятих осіб (для обліку ФОП — платника податків) і до Реєстру страхувальників (для обліку ФОП — платника ЄСВ).

Якщо зміна місця проживання вимагає стати «підопічним» іншого фіскального органу, то на підставі повідомлення про зміни в ЄДР податківці повинні здійснити його переведення за процедурами, описаними в Порядку № 15889.

Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом МФУ від 09.12.2011 р. № 1588.

Обмін інформацією між податковими органами відбувається в електронному вигляді. Не будемо вдаватися в подробиці опису цього процесу, ФОП важливо знати таке.

За основним місцем обліку в ДПІ за попереднім місцем проживання така особа перебуватиме до дати закінчення одного місяця після отримання вказаним контролюючим органом даних від держреєстратора (п. 10.5 Порядку № 1588). Очевидно, що протягом місяця мають бути передані відомості до нової ДПІ. Згідно з п. 10.10 Порядку № 1588 зняття з обліку (за основним місцем) за попереднім місцем проживання здійснюється автоматично одночасно із взяттям на облік (за основним місцем) за новим місцем проживання.

Саме такий механізм переведення на облік до контролюючого органу за новим місцем проживання передбачено також для платників ЄСВ. Відповідно до п. 6 розд. ІІ Порядку № 116210 таке переведення здійснюється протягом місяця після надходження з ЄДР відповідних відомостей.

Порядок обліку платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом МФУ від 24.11.2014 р. № 1162.

Додамо, що відомості про взяття на облік у контролюючому органі за новим місцем проживання того ж дня надсилаються фіскалами до ЄДР (п. 10.11 Порядку № 1588  і п. 3 розд. ІІ Порядку № 1162) та може підтверджуватися даними сформованої виписки.

Відповідно до п. 10.13 Порядку № 1588 одночасно зі зняттям з обліку ФОП за основним місцем обліку здійснюється його взяття на облік як платника податків за неосновним місцем обліку (без подання заяви).

Причому до закінчення року платник податків обліковується:

  • у контролюючому органі за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку) — з ознакою того, що він є платником податків до закінчення року;
  • у контролюючому органі за новим місцезнаходженням (основне місце обліку) — з ознакою того, що він є платником податків з наступного року.

Чому ФОП «зависає» в старій ДПІ? Річ у тім, що згідно з ч. 8 ст. 45 БКУ11 в разі зміни місцезнаходження суб’єктів господарювання — платників податків сплата визначених законодавством податків та зборів після реєстрації здійснюється за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду.

Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 р. № 2456-VI.

Відповідно, до кінця бюджетного року ФОП має звітувати і сплачувати податки (збори) до контролюючого органу за попереднім місцезнаходженням (місцем проживання). Зауважимо, що для ЄСВ діють інші правила, про які розповімо нижче.

Здавалося б, отримавши відомості про зміну адреси, податківці самостійно повинні внести зміни й до Реєстру платників ЄП, і до Реєстру платників ПДВ щодо єдиноподатника групи 3 зі ставкою 3 %. Але, на жаль, необхідно, щоб для цієї мети ФОП персонально надали ці відомості. Як це зробити, читайте далі.

ФОП-єдиноподатникам — особливе запрошення

Для того щоб нова податкова адреса потрапила до Реєстру платників ЄП, ФОП подає до фіскального органу особисто або поштою заяву12. У роз’ясненні в категорії 107.01 ЗIР, яка стосується переходу на ЄП після зміни податкової адреси, податківці повідомили, що заяву слід подавати до старої ДПІ, поки ФОП залишається там за неосновним місцем обліку. Можна припустити, що такий же підхід вони декларуватимуть і для подання заяви в разі зміни місця проживання.

Форма, затверджена наказом МФУ від 20.12.2011 р. № 1675, єдина для всіх випадків подання.

Але також важливо не проґавити спеціальні строки подання заяви залежно від групи, в якій працює ФОП.

Єдиноподатники груп 1 і 2 подають заяву не пізніше за 20-те число місяця, наступного за місяцем, у якому змінилася податкова адреса (п. 298.5 ПКУ). На наш погляд, місяцем зміни податкової адреси слід вважати той, у якому були внесені зміни до ЄДР.

Єдиноподатники групи 3 — разом з податковою декларацією за податковий (звітний) період, у якому сталася зміна (п. 298.6 ПКУ).

ДО ВІДОМА. Подати заяву у зв’язку зі зміною податкової адреси потрібно незалежно від того, переходить він на облік до іншого податкового органу чи ні.

Платнику ПДВ, завітайте на перереєстрацію

Єдиноподатнику групи 3 — платнику ПДВ у разі зміни місця проживання доведеться пройти ПДВ-перереєстрацію згідно з розд. IV Положення № 113013. Для цього ФОП протягом 10 р. дн., наступних за днем, коли змінилися дані, подає заяву за формою № 1-ПДВ з відміткою «Перереєстрація». Далі у 3-денний строк ФОП перереєстровують (до цього використовуються попередні реквізити податкової реєстрації (п. 4.2 Положення № 1130)). Додамо, що дата реєстрації платником ПДВ при цьому не зміниться.

Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом МФУ від 14.11.2014 р. № 1130.

Але до якого саме контролюючого органу має подати заяву платник, якщо зміна місцезнаходження (місця проживання) призвела до зміни місця обліку? Згідно з п. 4.2 Положення № 1130 подавати заяву слід до контролюючого органу, в якому платник ПДВ перебуває на обліку. Фіскали у категорії 101.02 ЗIР пропонують подавати заяву до контролюючого органу за новою адресою.

Водночас платникові необхідно подати заяву протягом 10 р. дн., а процедуру переведення платника на облік до контролюючого органу за новим місцезнаходженням податківці можуть здійснюватися протягом місяця. Найімовірніше, навіть після закінчення 10-денного строку платник перебуватиме на обліку (за основним місцем обліку) ще в контролюючому органі за попереднім місцем проживання, тому радимо подавати заяву до того контролюючого органу, у якому платник фактично перебуває на обліку за основним місцем обліку14.

Також незайвим буде перестрахуватися й подати таку ж заяву до контролюючого органу за новою адресою. Якщо її не приймуть, ви переконаєтеся, що їй дадуть хід за старим місцем проживання.

Ще раз про сплату податків...

Узагальнимо правила сплати податків і подання звітності, якщо у ФОП змінилася податкова адреса.

  1. Зміна адреси відбулась без переміщення до іншої адміністративно-територіальної одиниці та податкового органу. У цьому випадку для ФОП нічого не змінюється, крім того, що у звітності, запитах та інших документах ця особа вказує нову адресу.
  2. Фіскальний орган не змінився, але ФОП переїхав до іншої адміністративно-територіальної одиниці. Тоді єдиноподатник зазначає нову адресу у звітності та сплачує податки за реквізитами, передбаченими для своєї податкової адреси.
  3. ФОП переїхав до іншої адміністративно-територіальної одиниці та переходить до іншої ДПІ. У цьому випадку, як уже говорилося вище, до кінця бюджетного року він має звітувати й сплачувати податки (збори) до контролюючого органу за попереднім місцем проживання (неосновне місце обліку), а вже з 1 січня наступного року — за основним місцем обліку.

Звернемо вашу увагу на таку деталь. Законодавці встановили для ФОП-єдиноподатників спеціальні правила «останнього періоду», які не узгоджуються з п. 10.13 Порядку № 1588. Так, згідно з п. 294.7 ПКУ в разі зміни податкової адреси платника ЄП останнім податковим (звітним) періодом за такою адресою вважається період, у якому до контролюючого органу подано заяву.

Зауважимо, що п. 294.7 ПКУ — це норма з «єдиноподатного» розділу, тому можна зробити висновок, що спецправила стосуються тільки сплати й звітності з ЄП. Проте в категорії 107.12 ЗІР податківці роз’яснили, що і для сплати ЄП, і звітності щодо нього після переходу діє загальне правило: до кінця року орієнтуватися на стару ДПІ, а потім на нову.

Додамо, що у ФОП-єдинників груп 1 і 2 може виникнути запитання: за якою ставкою сплачувати ЄП до кінця бюджетного року? У різних населених пунктах (за старим і новим місцями обліку) вона для одного виду діяльності може відрізнятися. Найімовірніше, за ставкою, установленою місцевим органом на тій території, де ФОП залишається за неосновним місцем обліку. Для уникнення непорозумінь можна сплачувати ЄП за максимальною ставкою для групи, як у випадку здійснення діяльності на територіях більше однієї сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад (п. 293.7 ПКУ), або прояснити ситуацію, звернувшись за ІПК.

ЄСВ: сплата і звітність

Що стосується звітності з ЄСВ «за себе» та за працівників, то тут діє п. 8 розд. III Порядку № 43515. Якщо страхувальник у звітному періоді переїжджає на територію обслуговування іншої податкової, то звітність за цей період (з першого до останнього календарного числа) подається за новим місцем узяття на облік. Сплачувати ЄСВ також слід за новим місцем обліку. Якщо ДПІ не змінюється, але змінюється адміністративний район, то уточніть рахунки для сплати ЄСВ.

Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом МФУ від 14.04.2015 р. № 435.

Нагадаємо, що відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону про ЄСВ платники ЄСВ зобов’язані подавати звітність і платити цей внесок до органу доходів і зборів за основним місцем обліку платника ЄСВ.

Інші обов’язки

Електронний документообіг Передусім нагадаємо, що участь в електронному документообігу можлива за наявності та використання ЕЦП. Під час її генерування суб’єкт серед іншого надає дані про місце проживання, тобто варто потурбуватися, щоб інформація про зміни дійшла до відповідного центру сертифікації ключів. Договір про визнання електронних документів (далі — Договір) — це підґрунтя «безпаперового спілкування» платника податків та контролюючого органу. Чи слід подавати заяву про приєднання до нього до фіскального органу за новим місцем проживання (у разі зміни податкової адреси)? Згідно з п. 5 розд. ІІІ Порядку № 55716 за наявності діючого Договору заяву не подають.

Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами, затверджений наказом МФУ від 06.06.2017 р. № 557.

Але слід пам’ятати про п. 10.13 Порядку № 1588, який пропонує залишатися до кінця року за неосновним місцем обліку в старому податковому органі, платити туди податки та звітувати. Тож якщо в такий «перехідний» період настають підстави для припинення Договору, то переукласти його платник податків має, надіславши заяву про приєднання за місцем попередньої реєстрації. Такою підставою може стати і факт анулювання старого ЕЦП. В усіх інших випадках заява подається за основним місцем обліку (нової реєстрації).

Книга обліку доходів/доходів і витрат Про те, що Книга обліку має бути зареєстрована в ДПІ за основним місцем обліку, а також про те, як її весті, вам розкажуть порядки, затверджені наказом № 57917. Однак як діяти в разі зміни податкової адреси — там ані слова. На наш погляд, нічого робити не потрібно як при переході на облік до нового контролюючого органу, так і без нього. Пояснімо чому. Мета реєстрації — ідентифікувати певну Книгу обліку, щоб ФОП не могли зробити в ній підміну сторінок тощо. У паперовій Книзі обліку це досягається шляхом проставлення штампів на кріпленні шнурів тощо. Далі Книга залишається в розпорядженні єдиноподатника, а інформація з неї переноситься до декларації, яка й подається податківцям.

Наказ МФУ «Про затвердження форм книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат та порядків їх ведення» від 19.06.2015 р. № 579.

Водночас фіскали вважають, що єдиннику потрібно завести й зареєструвати нову Книгу обліку, якщо зміна адреси призводить до переходу до нової ДПІ (зміни основного місця обліку) (роз’яснення в категорії 107.07 ЗІР). Разом з тим податківці говорять про те, що зробити це потрібно після закінчення бюджетного (календарного) року, у якому сталася зміна податкової адреси (місця проживання).

Якщо ж змінюється податкова адреса, але не змінюється фіскальний орган, то нову Книгу реєструвати не потрібно, про що говориться в іншому роз’ясненні в цій самій категорії.

РРО і КОРО Єдиноподатники груп 2 і 3, обсяг доходу яких протягом календарного року перевищив 1 млн грн, а також ФОП-єдинники, які реалізують ТСПТ18, лікарські засоби та вироби медпризначення, повинні застосовувати РРО під час готівкових розрахунків та оплат за допомогою банківських карток. Касовий апарат і КОРО на РРО (якщо суб’єкт від неї не відмовився) реєструються в податковому органі за місцем основного обліку ФОП. Про їх перереєстрацію у разі зміни місця проживання та ДПІ йдеться в п. 4 гл. 3 розд. ІІ Порядку реєстрації РРО19 і п. 3 гл. 2 розд. II Порядку реєстрації КОРО20.

Технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту.

Порядок реєстрації і ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затверджений наказом МФУ від 14.06.2016 р. № 547.
Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом МФУ від 14.06.2016 р. № 547.

Так, у разі зміни місця проживання суб’єкта господарювання, унаслідок чого змінюється контролюючий орган, у якому він перебуває за основним місцем обліку, перереєстрація РРО та КОРО в новій ДПІ здійснюється автоматично засобами інформаційної системи протягом 2 р. дн. після переведення21.

Зміна місця проживання без переходу в новий контролюючий орган в Порядках залишилася без уваги. На наш погляд, ніяких дії від суб’єкта в цьому випадку не потрібно.

Видане за попереднім місцем обліку реєстраційне посвідчення залишається чинним до моменту виникнення змін у даних щодо суб’єкта господарювання.

КОРО, зареєстрована ФОП за попереднім місцем обліку, залишається чинною до моменту виникнення змін у даних щодо суб’єкта господарювання, які зазначаються на її титульній сторінці. Водночас зауважимо таке. Якщо керуватися п. 3 гл. 2 розд. II Порядку реєстрації КОРО, то нести Книгу до податкової, щоб виправити на титульній сторінці дані про місце проживання, не потрібно.

Додамо, якщо РРО та КОРО будуть використовуватися в інший господиниці, то зміна адреси їх використання також є підставою для перереєстрації, але вже за заявою суб’єкта.

Трудові договори з працівниками Для дотримання формальностей ФОП може підкоригувати свою адресу в примірниках трудових договорів, але з цим можна й зачекати аж до звільнення працівників.

Як бачите, нині зміна місця проживання в будь-якому разі вимагатиме від ФОП на ЄП візиту до держреєстратора і до фіскального органу. Водночас, якщо зі зміною податкової адреси доведеться перейти до іншої ДПІ, то ця процедура відбудеться в режимі «єдиного вікна» без участі ФОП-єдинника.

Ірина Шевчук, консультант

№ 12, 2019  (с. 19)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку