Журнали

Платник єдиного податку 25 лютого, 2019
8
З

Звіт про управління та єдинники: що спільного

(коментар до листів МФУ від 08.02.2019 р. № 35210-01-2/3602, Держстату від 08.02.2019 р. № 04.3-13/17-19)

-A
A+

Звіт про управління — досить нова річ у бухгалтерському світі. Вперше його слід складати за результатами 2018 року. До редакції надходило багато запитань щодо того, хто має його подавати та оприлюднювати. Отож «для загального розвитку» та спокою з’ясуємо, у якому разі цей Звіт мають подавати єдинники. Так, відповідно до ст. 1 Закону про бухоблік Звіт про управління — це документ, що містить фінансову та нефінансову інформацію, яка характеризує стан і перспективи розвитку підприємства та розкриває основні ризики і невизначеності його діяльності. Причому від подання Звіту про управління звільняються мікропідприємства та малі підприємства. Підтверджує це і Мінфін у коментованому листі. Отож, переживати слід тільки середнім та великим підприємствам, до яких відноситься меншість єдинників.

НАГАДАЄМО. Для того щоб зрозуміти, до яких підприємств ви належите, слід звернутися до ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік. Найімовірніше, проблем із цим у вас не буде, адже у 2018 році фінзвітність подавали вже за новими критеріями.

Ті ж, хто потрапляє до когорти середніх та великих, для складання Звіту про управління може керуватися Методрекомендаціями № 9821. Зауважимо: середні підприємства мають право не відображати у Звіті про управління нефінансову інформацію (ч. 7 ст. 11 Закону про бухоблік). Та кожен — сам собі пан, отож, за бажанням і середні підприємства можуть подавати інформацію у Звіті в повному обсязі.

Методичні рекомендації зі складання звіту про управління, затверджені наказом МФУ від 07.12.2018 р. № 982.

Підемо далі. Так, якщо ви все ж зобов’язані складати цей Звіт, постає друге запитання: кому його подавати? Визначення порядку та строків подання Звіту про управління відповідно до ч. 2 ст. 11 Закону про бухоблік перебуває в компетенції Кабміну. Отож шукати підказку слід у Порядку № 4192. Єдина згадка щодо Звіту про управління міститься в п. 2 Порядку № 419. Він приписує подавати цей Звіт разом із фінзвітністю та оприлюднювати їх з аудиторським висновком на веб-сторінці або веб-сайті підприємства (у повному обсязі) та в інший спосіб у випадках, визначених законодавством.

Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419.

Ця норма дуже заплутала фахівців. Чи усюди, де вимагають подавати фінансову звітність, слід подавати і Звіт про управління? У контексті викладу Закону про бухоблік Звіт про управління не є частиною фінансової звітності, а розглядається окремо. Пункт 2 Порядку № 419 також згадує Звіт про управління як окремий елемент. Кого саме з компетентних органів має цікавити звіт, Порядок № 419 не уточнює. У пунктах, які регулюють строки подання, згадано лише про фінансову звітність. Тому вважаємо, що подавати органам статистики Звіт про управління не потрібно, адже їх цікавить виключно фінзвітність. Проте, щоб пересвідчитися, ми надіслали запит до Держстату. І вони нас приємно порадували. Статисти у коментованому листі відхрестилися від Звіту. Вони зазначають, що сам по собі Звіт не є формою державного статистичного спостереження. А оскільки до складу фінансової звітності він також не входить, то їх він не цікавить.

ДО ВІДОМА. Єдинники не подають фінзвітність до податкових органів, оскільки такий обов’язок передбачений тільки для платників податку на прибуток (п. 46.2 ПКУ)3. Відповідно, і Звіт про управління їх не цікавить.

Див. статтю «Фінзвітність єдинників: закриваємо 2018 рік» // «ПЄП», № 7/2019, с. 15.

Анна Хомюк, головний редактор газети «Професійний бухгалтер»

№ 8, 2019  (с. 7)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку