Журнали

Професійний бухгалтер 23 липня, 2018
27
З

Звітуємо з податку на прибуток за результатами півріччя: ще раз про головне

Бухгалтеру нема коли відпочивати! Адже посеред літньої спеки набирає обертів не лише пора відпусток, а ще й пора звітування. Далеко не останнє місце у звітному гармидері посідає декларування з податку на прибуток.
І хоча останнім часом нас не «радували» гучними нововведеннями у цьому напрямку, усе ж таки варто освіжити пам’ять та ще раз пройтися основними моментами.

-A
A+

Головні тези

  • Крім «високодохідників» та «лотерейників», подати декларацію з ПНП1за півріччя 2018 року мають неприбутківці, які порушили вимоги п. 133.4 ПКУ, та платники податку, які з ІІІ кварталу стають спрощенцями.
  • Граничний строк подання декларації з ПНП за півріччя 2018 року — 09.08.2018 р., а у разі подання поштою відправити необхідно не пізніше 04.08.2018 р.
  • Сплатити податкове зобов’язання, що самостійно визначене платником податку у декларації з ПНП за півріччя 2018 року, потрібно не пізніше 17.08.2018 р.
  • У складі звітної (звітної нової) декларації з ПНП можна виправити помилки, що містяться у будь-якій з раніше поданих декларацій у межах строків давності, визначених ст. 102 ПКУ.

Податкова декларація з податку на прибуток підприємства, затверджена наказом МФУ від 20.10.2015 р. № 897 (у редакції наказу МФУ від 28.04.2017 р. № 467).

Чи є новенькі?

Звичайно, усі платники податку на прибуток вже давно визначились із звітним періодом, який вони застосовують цього року.

НАГАДАЄМО. За квартальним податковим періодом у 2018 році звітують платники, чий річний бухгалтерський дохід за 2017 рік перевищив 20 млн грн, а також суб’єкти, які здійснюють випуск та проведення лотерей.

Проте інколи лави квартальників поповнюються новачками. Отже, давайте подивимось, хто не подавав декларацію з ПНП за І квартал 2018 року, проте має відзвітувати за результатами півріччя.

Колишні неприбутківці Якщо неприбуткова організація допустила недотримання вимог п. 133.4 ПКУ та втратила право на застосування особливих правил оподаткування, вона має звітувати у порядку, передбаченому п.п. 133.4.3 ПКУ, а саме:

  • подати у строк, визначений для місячного податкового періоду, Звіт2за період з початку року по останній день місяця, в якому вчинено порушення «неприбуткових» правил, та самостійно нарахувати податкове зобов’язання з податку на прибуток;
  • за період з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено порушення, по 31 грудня звітного року щокварталу подавати до контролюючого органу декларацію з ПНП у порядку, встановленому для платників податку на прибуток.

Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації, затверджений наказом МФУ від 17.06.2016 р. № 553.

Тож неприбутківці, які порушили відповідні правила у березні, квітні або травні 2018 року, зобов’язані вперше подати декларацію з ПНП на півріччя 2018 року.

НЮАНС. Якщо порушення вимог п. 133.4 ПКУ відбулось у червні 2018 року, подавати декларацію з ПНП за півріччя 2018 року не потрібно. Першим податковим періодом для звітування з податку на прибуток будуть три квартали 2018 року.

Загальносистемники →спрощенці Якщо платник податку на прибуток мав звітувати у 2018 році лише один раз — за результатами року, але з ІІІ кварталу переходить на спрощену систему оподаткування, він має подати декларацію з ПНП за півріччя 2018 року. При цьому звітувати з податку на прибуток за наступні податкові періоди 2018 року, як і протягом подальшого часу перебування у статусі спрощенця, вже буде не потрібно, адже згідно з п. 297.1 ПКУ платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на прибуток. Такий висновок містить консультація податківців у категорії 102.23.01 ЗІР.

Зверніть увагу: у зворотньому випадку, тобто коли спрощенець серед року стає платником податку на прибуток, податківці розцінюють його як новоствореного платника та не заперечують проти звітування за річним податковим періодом (категорія 102.23.02 ЗІР).

Базові правила звітування

Як ми вже казали, порядок складання та подання декларації з ПНП не зазнав змін з часів першоквартального звітування. Однак, по-перше, повторення — це мати навчання! А по-друге, з-поміж тих, хто має подати декларацію з ПНП за півріччя 2018 року напевно знайдуться новачки. Тож пропонуємо «експрес-курс» щодо основних правил декларування.

Рис. 1. 	  Загальні правила подання декларації з ПНП      Строки      Форма      Порядок складання      Фінансова звітність      Порядок подання  Подати декларацію з ПНП за півріччя 2018 року необхідно протягом 40 к. дн., що настають за останнім календарним днем звітного періоду (п.п. 49.18.2 та п. 49.19 ПКУ), тобто не пізніше 09.08.2018 р. Важливо: якщо подаєте декларацію поштою, здійснити відправлення необхідно не пізніше, ніж за 5 днів до спливу граничного строку подання, тобто не пізніше 04.08.2018 р.  На момент подання декларації чинною формою буде та, що затверджена наказом МФУ від 20.10.2015 р. № 897 (у редакції наказу МФУ від 28.04.2017 р. № 467). Зауважимо: в електронному вигляді декларація має ідентифiкатор форми J0100116.  Декларація складається наростаючим підсумком з початку року та заповнюється у гривнях без копійок. Підписати декларацію має керівник, а також особа, відповідальна за ведення бухобліку. Якщо бухоблік керівник веде самостійно, то він має одноособово підписати декларацію (п.п. 48.5.1 ПКУ).  Додатком до декларації з ПНП є фінзвітність (п. 46.2 ПКУ). Платники податку, які звітують у електронній формі, подають фінансову звітність через Єдине вікно подання електронної звітності. У таблиці «Наявність додатків» декларації з ПНП необхідно проставити позначку «+» у клітинці ФЗ, а також розшифрувати склад поданої фінансової звітності  2  у таблиці «Наявність поданих до Податкової декларації <...> форм фінансової звітності».  Положення п. 49.3 ПКУ передбачають три варіанти подання декларації: 1) особисто платником або уповноваженою особою; 2) поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення; 3) засобами електронного зв’язку в електронній формі з використанням ЕЦП  1  . Зверніть увагу: платники податку, які відносяться до великих та середніх підприємств, мають звітувати в електронній формі.  1  Електронний цифровий підпис.  2  Див. матеріал «Фінзвітність за півріччя: особливості подання» на с. 31 цього номера.
_____________________________________

Звичайно, усі ми чекали на оновлення форми декларації з ПНП, оскільки чинна форма не відповідає діючим правилам визначення податкового зобов’язання з податку на прибуток. Ще у квітні цього року податківці на офіційному веб-сайті ДФС виклали проект наказу МФУ «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств», проте станом на поточну дату жодних змін у цьому напрямку не спостерігається. Тож звітувати доведеться все ще за старою формою. До речі, на сторінках нашої газети у матеріалі «ТОП-3 запитань щодо декларації з податку на прибуток за І квартал 2018 року» // «ПБ, № 16/2018, с. 26 податківці давали поради щодо того, як «умістити» сьогоденні правила оподаткування податком на прибуток у діючу форму декларації з ПНП. Головна ідея контролерів — не соромтеся користуватися можливістю, передбаченою п. 46.4 ПКУ, щодо подання необхідних доповнень та пояснень до податкової звітності. Від себе додамо, що при цьому не слід забувати про факт подання таких доповнень зазначити у спеціально відведеному місці в декларації з ПНП.

Нагода виправитися

Подання звітної (звітної нової) декларації з ПНП — це не тільки необхідність відзвітувати за певний податковий період, а ще й нагода виправити помилки, допущені у декларації з ПНП за будь-який із попередніх звітних періодів, враховуючи строки давності, встановлені ст. 102 ПКУ.

ДО ВІДОМА. Стаття 102 ПКУ визначає строки давності у межах 1095 днів, що настають за останнім днем граничного строку подання декларації, або за днем її фактичного подання (у разі порушення платником граничних термінів звітування).

Такий варіант самовиправлення є менш трудомістким порівняно з поданням уточненки, але дорожчим, оскільки передбачає нарахування більшого штрафу (5 % від суми недоплати замість 3 % у разі подання уточненки). Однак платники податку залюбки користуються такою можливістю, якщо виправлення помилок не призводить до виникнення недоплати з податку на прибуток (коригується сума від’ємного значення об’єкта оподаткування, податкове зобов’язання змінюється у бік зменшення тощо) або якщо сума підвищеного штрафу їх не лякає. Якщо це саме ваш випадок, нагадаємо вам основні правила виправлення «старих» помилок у поточній декларації з ПНП:

  • виправлення помилок здійснюється у додатку ВП;
  • у складі декларації з ПНП можна подати лише один додаток ВП, тобто виправити помилки тільки одного з попередніх звітних періодів;
  • до додатка ВП не подають додатки (у тому числі й фінансову звітність) за період, що виправляється;
  • у наступних звітних періодах поточного року не потрібно подавати додаток ВП «наростаючим підсумком»;
  • якщо за результатами виправлення помилок виникла недоплата, сплатити її, а також нарахований штраф (а у деяких випадках — ще й пеню), необхідно у строки, встановлені для сплати податкового зобов’язання, визначеного у декларації з ПНП, у складі якої подано додаток ВП.

Строк сплати податкового зобов’язання

Сплатити суму податкового зобов’язання, самостійно визначеного платником податку у податковій декларації, за класикою жанру необхідно протягом 10 к. дн., що настають за останнім днем граничного строку її подання (п. 57.1 ПКУ). Оскільки граничним строком подання декларації з ПНП за півріччя 2018 року є 09.08.2018 р., то вищезазначений термін сплати спливає 19.08.2018 р. Однак цей день припадає на неділю (вихідний), а перенесення строків сплати узгоджених податкових зобов’язань на наступний робочий день нормами ПКУ не передбачено. Отже, варто потурбуватись, щоб відповідна сума була перерахована до бюджету не пізніше 17.08.2018 р.

Легкого вам звітування!

Світлана Куртенок, бухгалтер-експерт

№ 27, 2018  (с. 19)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку