Журнали

Зарплата та кадрова справа 25 квітня, 2022
8
Ф

ФСС роз’яснює про допомогу в разі призупинення дії трудового договору під час воєнного стану: лікарняних немає, декретні — є

(роз’яснення ФСС від 01.04.2022 р., розміщені на сайті ФСС http://www.fssu.gov.ua у вкладці «Головна  Прес-центр  Новини»1)

-A
A+

Вікторія Змієнкоголовний редактор газети «Зарплата та кадрова справа»

Приємно, що ФСС і у цей буремний час не полишає страхувальників та оперативно надає роз’яснення щодо актуальних питань.

У коментованому роз’ясненні Фонд вказав на те, хто оплатить період хвороби, який збігся із призупиненням дії трудового договору.

Нагадаємо: відповідно до ст. 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX (далі — Закон № 2136), починаючи з 24.03.2022 р. на час воєнного стану у нашому трудовому законодавстві з’явилося таке нове поняття, як призупинення дії трудового договору. Це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором. Фактично працівник протягом часу призупинення дії трудового договору не виконує трудові обов’язки, тож йому не нараховують зарплату. Якщо дія трудового договору була призупинена на цілий місяць або частину місяця, а іншу частину місяця працівник перебував у відпустці без збереження зарплати чи не з’являвся на роботі з нез’ясованих причин (через інші причини неявок), то база нарахування ЄСВ дорівнює нулю, а отже, не сплачується і ЄСВ за такий місяць. Формально за місяці призупинення, коли не буде сплачено ЄСВ, працівник втратить соціальний та трудовий стаж. Про все це ми писали у газеті «Зарплата та кадрова справа», № 6/2022 (с. 35).

Також ми висловили свої припущення, що в разі хвороби працівника в період призупинення дії трудового договору в нього немає права на оплату лікарняних, адже немає втрати заробітку (зарплату роботодавець не нараховує, хоча і має зафіксувати для отримання майбутньої компенсації від держави-агресора). А це головна умова для нарахування лікарняних (п. 1 ч. 1 ст. 22 Закону про соцстрахування та п. 2 Порядку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затвердженого постановою КМУ від 26.06.2015 р. № 440). Щодо оплати періоду відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, то, на нашу думку, є всі підстави вважати, що допомога по вагітності та пологах має бути оплачена.

Наразі нашу позицію підтвердив і ФСС у коментованому роз’ясненні:

  • лікарняних немає. Аргументи: оскільки в період призупинення дії трудового договору з припиненням виплати зарплати факт втрати заробітку через хворобу або травму відсутній, це тягне за собою також припинення права на компенсацію втраченого заробітку через тимчасову непрацездатність за рахунок роботодавця та за рахунок коштів ФСС;
  • допомога по вагітності та пологах є. Пояснення: винятком є виплати по вагітності та пологах — декретні допомоги ФСС профінансує незалежно від призупинення дії договору.

Якщо лікарняний з’явився… Також Фонд вказує, що компенсація усіх втрачених працівником внаслідок нападу росії коштів покладається на державу-агресора, зокрема, росія зобов’язана відшкодувати українцям понесені збитки за час тимчасової непрацездатності.

Тобто фактично у випадку, коли на період призупинення дії трудового договору з’явиться е-лікарняний або працівник надасть паперовий листок непрацездатності, такий лікарняний:

1) на нашу думку, має розглянути комісія (уповноважений) із соцстрахування та відмовити у призначенні допомоги з підстави відсутності втрати заробітку. Оформити це можна за тим же алгоритмом, що ми рекомендували у газеті «Зарплата та кадрова справа», № 22/2021 (с. 9) для випадку, коли відкрито е-лікарняний, але працівник працював:

  • рішення комісії про відмову фіксується у розділі ІІ Протоколу засідання комісії із соціального страхування /рішення уповноваженого/. У графі «Причини відмови в призначенні допомоги (припинення виплати)» можна зазначити, наприклад, таке: «У період тимчасової непрацездатності призупинено дію трудового договору відповідно до ст. 13 Закону України від 15.03.2022 р. № 2136-IX»;
  • працівнику слід надати повідомлення про відмову у виплаті лікарняних з обґрунтуванням причин не пізніше 5 к. дн. після винесення відповідного рішення. Повідомлення складається у довільній формі і може бути, наприклад, такого змісту, як наведено на рис. 1;

Приклад. Працівник хворів з 13 по 19 квітня 2022 року, що підтверджено е-лікарняним № 1223456-1235737789-1. Для працівника з 12.04.2022 р. введено призупинення дії трудового договору до закінчення воєнного стану. Оскільки 7 к. дн. хвороби прийшлися на період призупинення (немає втрати заробітку), то комісія із соцстрахування 28.04.2022 р. прийняла рішення про відмову у призначенні оплати за таким е-лікарняним.

2) бухгалтерія має розрахувати розмір збитків працівника в сумі ненарахованої оплати періоду тимчасової непрацездатності. Це додається до ненарахованої зарплати, що має компенсувати в майбутньому росія.

Призупинення і хвороба: коли платити, а коли ні? Ще кілька моментів, які у роз’ясненні ФСС не уточнив, але які мають принципове значення. Пам’ятаєте ситуацію з відстороненням через відсутність вакцинації проти COVID-19 та оплатою днів хвороби (див. газету «Зарплата та кадрова справа», № 4/2022, с. 25 та № 22/2021, с. 24)? В ситуації з призупиненням дії трудового договору, на нашу думку, теж може бути аналогія щодо оплати/неоплати днів хвороби:

1) не потрібно оплачувати листок непрацездатності на хворобу, якщо страховий випадок почався в період призупинення дії трудового договору. Приклад: призупинення з 12.04.2022 р.:

  • варіант 1: е-лікарняний відкрито 13.04.2022 р. (див. приклад вище);
  • варіант 2: аналогічно без оплати е-лікарняний, якщо (1) працівнику 12.04.2022 р. призупинили дію трудового договору, (2) його ознайомили з наказом (розпорядженням), (3) а вже після цього в цей же день 12.04.2022 р. він звернувся за медичною допомогою і йому відкрито 12 квітня е-лікарняний;

2) потрібно оплачувати листок непрацездатності на хворобу, якщо страховий випадок почався до призупинення дії трудового договору. Приклад: призупинення з 12.04.2022 р.:

  • варіант 1: е-лікарняний відкрито 11.04.2022 р., фактично призупинення для такого працівника не введено;
  • варіант 2: (1) наказ про призупинення дії трудового договору мав бути виданий саме з 12.04.2022 р., але (2) фактично його не видали чи видали, але працівника з ним не ознайомили (якщо не ознайомили, то є всі підстави вважати, що стосовно цього працівника призупинення не введено), (3) працівник зранку 12.04.2022 р. звернувся за меддопомогою і йому 12 квітня відкрито е-лікарняний. Тобто формально навіть не відбулося призупинення дії трудового договору. Може бути так, що ФСС не погодиться з цим варіантом. Однак, на нашу думку, є всі підстави стверджувати, що призупинення так і не відбулося. А тому підстав не оплачувати листок непрацездатності немає (звісно, якщо є втрата заробітку).

Якщо призупинення закінчилося, а працівник хворіє? Як тільки воєнний стан буде припинено або закінчиться призупинення трудового договору (що відбудеться раніше), то фактично закінчиться призупинення дії трудового договору. А отже, працівник має приступити до роботи. У зв’язку з цим може виникнути ситуація, коли листок непрацездатності розпочато в період дії призупинення, а закінчується після його припинення. У такій ситуації, на нашу думку, у комісії (уповноваженого) є всі підстави нарахувати оплату за дні хвороби, що припали на період після закінчення призупинення трудового договору.

№ 8, 2022  (с. 10)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку