Журнали

Бухгалтерія: бюджет 28 лютого, 2022
8
Щ

Щодо асистента викладача в ЗПТО

Міністерство освіти і науки України

Лист від 06.02.2022 р. № 5/85-22

Додаток до матерiалу:

-A
A+

У відповідь на <…> запит <…> інформуємо.

Статтями 28 і 45 Закону України «Про професійну (професійно-технічну) освіту» визначено, що до педагогічних працівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти та установ професійної (професійно-технічної) освіти належать, зокрема і асистенти викладача, асистенти майстра виробничого навчання.

Відповідно до Порядку організації інклюзивного навчання у закладах професійної (професійно-технічної) освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 р. № 636, до складу команди психолого-педагогічного супроводу залучаються педагогічні працівники закладу професійної (професійно-технічної) освіти, які працюють із здобувачем освіти з особливими освітніми потребами безпосередньо, зокрема, асистент майстра виробничого навчання, асистент викладача та інші педагогічні працівники закладу професійної (професійно-технічної) освіти. Особистісно орієнтоване спрямування освітнього процесу забезпечують асистент майстра виробничого навчання, асистент викладача, які беруть участь у розробленні та виконанні індивідуального навчального плану здобувача освіти з особливими освітніми потребами, а також забезпечують адаптування навчальних матеріалів з урахуванням індивідуальних особливостей навчально-пізнавальної діяльності.

Законодавством визначено доцільність введення в штат закладів освіти для забезпечення особистісно орієнтованого спрямування освітнього процесу осіб з особливими освітніми потребами таких посад, як асистент викладача і асистент майстра виробничого навчання в інклюзивних групах закладів професійної (професійно-технічної) освіти; також законодавством визначено такі посади педагогічними, але на сьогодні вони не внесені в перелік посад педагогічних працівників, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 14 червня 2000 р. № 963, а також не передбачено умови оплати праці працівників на таких посадах.

Міністерством освіти і науки України підготовлено декілька проектів нормативно-правових актів, якими буде урегульовано введення посад асистента викладача, асистента майстра виробничого навчання у закладах професійної (професійно-технічної) освіти, зокрема і щодо тривалості відпустки, які після погодження у зацікавлених центральних органах виконавчої влади відповідно до регламентних вимог будуть направлені на розгляд до Кабінету Міністрів України.

Генеральний директор директорату професійної освіти І. Шумік

 

1

Графік подання бюджетної звітності визначає місцевий орган Казначейства в межах строків, встановлених ст. 59 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI, тобто до 15 числа місяця, наступного за звітним. При цьому місцевий орган Казначейства може затвердити графік з більш стислими строками, тому для уточнення графіка радимо звернутися до місцевого органу Казначейства.

2

Термін подання декларації — 20.03.2021 р. (неділя). Відповідно до п. 49.20 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI у такому разі можна подати декларацію в перший робочий день після вихідних, тобто — 21.03.2021 р.

3

Подається один раз на чотири роки.

4

Згідно з п. 11 розд. IV Інструкції № 449, якщо останній день строків сплати єдиного внеску, зазначених у цій Інструкції, припадає на вихідний, святковий або неробочий день, останнім днем таких строків сплати єдиного внеску вважається перший робочий день, що настає за вихідним, святковим або неробочим днем.

№ 8, 2022  (с. 31)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку